Jarno Mela

Perjantain kansainvälisen ilmastolakon Helsingin suurmielenosoitus kulkueineen perutaan koronaviruksen leviämisuhan vuoksi.

Helsingin lakkotapahtuma oli Suomessa ainoa, johon odotettiin yli tuhatta osallistujaa.

Muilla paikkakunnilla tapahtumat ovat osallistujamääriltään huomattavasti pienempiä, ja niiden perumisesta tai muutoksista päättävät paikalliset järjestäjät. Myös Tampereen lakkotapahtuma on peruttu.

Miekkari verkkoon

Ilmasto- ja ekologinen kriisi on suurin uhka.

Joukko Fridays for Future Europen kansainvälisestä koordinoinnista vastaavia lakkojärjestäjiä julkaisi torstaina asiasta yhteisen lehdistötiedotteen.

Kuudentoista eri maan valtakunnallisia organisaatioita edustavat lakkojärjestäjät peräänkuuluttavat kaikkien ilmastolakkoihin liittyvien suurmielenosoitusten lykkäämistä tai perumista toistaiseksi, ja kehottavat siirtämään mielenilmaukset verkkoon hashtagilla #ClimateStrikeOnline.

– Ilmasto- ja ekologinen kriisi on suurin uhka jonka ihmiskunta on koskaan kohdannut. Sen ei voi odottaa häviävän minnekään ilman merkittäviä poliittisia toimia. Tämä ei tarkoita, että uuden koronaviruksen uhkaa tulisi väheksyä. Kaikkiin kriiseihin tulee suhtautua kriiseinä, toteavat tiedotteen allekirjoittajat.

ILMOITUS

Kriisi tulee tunnistaa

Fridays for Future Suomi on yksi viestin allekirjoittaneista maakohtaisista organisaatioista.

– Ilmastolakkojen järjestäjät ovat valinneet toimia, kuten odottavat päättäjien toimivan ilmastokriisin edessä – tunnistamalla kriisin kriisiksi, kuuntelemalla tutkijoita ja asiantuntijoita, toimimalla solidaarisesti itseämme haavoittuvaisempia kohtaan, ja yhteiskuntiemme yleistä etua ajatellen, se tiedottaa.

Ilmastoliikkeen perustaja, ruotsalainen Greta Thunberg vetosi ilmastolakkoilijoihin jo alkuviikosta, että nämä eivät kokoontuisi koronaepidemian aikana.