Lehtikuva/Miguel Medina

Italian edustajan mukaan EU:n olisi siirryttävä konsultaatioista nopeisiin ja tehokkaisiin toimiin.

Italian EU-suurlähettiläs Maurizio Massari moitti tiistaina Politico-verkkolehdessä (päivitetty keskiviikkona) EU:n jäsenmaita siitä, että ne ovat jättäneet Italian yksin koronakriisin edessä.

Massarin mukaan Italia on pyytänyt unionia aktivoimaan EU:n pelastuspalvelumekanismin, jotta sen kautta voitaisiin toimittaa lääkintätarpeita kansalaisten suojelemiseksi.

”Valitettavasti ainoakaan EU-maa ei ole vastannut komission pyyntöön”, kirjoitti Massari. ”Tämä ei todellakaan ole hyvä merkki eurooppalaisesta solidaarisuudesta”, jatkoi suurlähettiläs.

Massarin mukaan ainoa apuaan tarjonnut maa on Kiina.

Massarin mukaan ainoa apuaan tarjonnut maa on Kiina, jonka kanssa Italia on käynyt kahdenvälisiä neuvotteluja asiasta.

Massarin mukaan EU:n pitäisi nyt siirtyä konsultaatioista nopeisiin, konkreettisiin ja tehokkaisiin poikkeustoimiin. Ensimmäiseksi EU:n pitäisi ryhtyä koordinoimaan välttämättömän lääkintävälineistön jakamista maihin ja alueille, joissa tarve on suurin.

ILMOITUS

”Tänään se on Italia, huomenna tarve voi olla muualla”, kirjoitti Massari.

Rahaa poikkeusoloihin

Massari vaatii myös, että EU laatii yhtenäiset ohjeet koronatapausten löytämiseksi ja niistä raportoimiseksi.

Edelleen Massari toteaa, että EU:n kasvu- ja vakaussopimukseen pitäisi saada lisää joustavuutta koronakriisin takia.

Italia on yksi maista, joilla on tehnyt tiukkaa pitäytyä sopimuksen vaatimissa budjettivajeen ja julkisen velan rajoissa.

Massari kirjoittaa, että poikkeustilanteesta johtuvien valtiontukien jakaminen pitäisi sallia. Pienille ja keskisuurille yrityksille pitäisi antaa edullisia luottoja joko Euroopan globalisaatiorahastosta tai Euroopan investointipankista.

Massarin mukaan EU:n budjetista olisi otettava käyttöön rahoitusvälineet, joilla voitaisiin tukea koronakriisin rasittamia terveydenhoitomenoja ja karanteenien taloudellisia seurauksia.

Myös EU:n tämän vuoden budjetin solidaarisuusrahaston varoja olisi suunnattava erityisesti koronan taloudellisten vaikutusten lievittämiseen.

Massari katsoo, että valmisteltaessa EU:n seuraavan seitsemän vuoden budjettia olisi otettava opiksi koronakriisistä ja luotava paremmat valmiudet odottamattomien kriisien varalle.

”Jos emme heti herää, on vaarana, että jäämme historiaan samanlaisina kuin vuoden 1914 johtajat, jotka unissakävelijöinä kulkivat ensimmäiseen maailmansotaan. Virus menee ohi, mutta omahyväisyyden tai itsekkyyden mädät siemenet jäävät jäljelle”, varoitti Massari.