Annika Sorjonen / Korkeasaari Zoo

Korkeasaaren eläintarhassa on saatu äärimmäisen harvinaista perheenlisäystä.

Äärimmäisen uhanalaiset balinkottaraiset ovat saaneet ensi kertaa poikasen Korkeasaaren eläintarhassa.

Tarhan trooppiseen taloon muutti viime kesänä balinkottaraispariskunta. Eläintarhojen suojeluohjelmaan kuuluvien Korkeasaaren koiraslintujen kaveriksi saapui naaras, joka on entinen lemmikkilintu.

Tämän valittua puolisonsa pari siirrettiin omaan lisääntymistarhaansa, jossa kolmen munan haudonta alkoi tammikuussa.

Poikaset kuoriutuivat kuun lopussa, mutta kaksi menehtyi muutaman päivän ikäisinä. Yksi poikanen kuitenkin varttui höyhenpeitteiseksi ja lintuvanhemmat huolehtivat siitä hyvin.

– Iloksemme tämä pari on pärjännyt hyvin vanhempina ja nyt uskallamme toivoa lisääkin poikueita. Käsinkasvatetulla naaraalla ei ole ollut emon mallia, joten tämä on vaatinut siltä opettelua, kertoo Korkeasaaren trooppisista lajeista vastaava kuraattori Ville Vepsäläinen.

ILMOITUS

Lajia luonnossa vähimmillään
vain kuusi yksilöä

Äärimmäisen uhanalaista balinkottaraista on suojeltu 1970-luvulta lähtien, mutta laji on käynyt sukupuuton partaalla useaan kertaan. Kotiseudullaan Balilla niitä eli vähimmillään vain muutamia yksilöitä.

– Balinkottaraiset ovat taitavia laulajia, minkä vuoksi niitä on kerätty häkkilinnuiksi, kertoo eläintenhoitaja Jari Pynnönen.

Luonnonkanta on edelleen alle sata lintua. Laji on selvinnyt luontoonpalautusten ansiosta.

Korkeasaari ja muut eurooppalaiset eläintarhat tukivat vuosien 2017-2019 Silent Forest -kampanjalla aasialaisia, katomassa olevia laululintuja.

Eläintarhojen suojeluohjelmassa on mukana noin tuhat balinkottaraista.

Korkeasaaren nuoren linnun tulevaisuus riippuu sen sukupuolesta.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!