Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Kuluvan vuoden budjetti sopii hyvin uuteen koronaviruksen muuttamaan tilanteeseen.

Valtiovarainministeri Katri Kulmnunin (kesk.) mukaan mahdollisiin talouden elvytystoimiin koronaviruksen takia on vielä pitkä matka. Päätöksiä ei ole odotettavissa ainakaan ennen huhtikuun kehysriihtä. Viruksen talousvaikutusten seurantaa Suomen Pankin kanssa on nyt tiivistetty.

– Hallitus saa kuukauden kuluttua kokoontuvaan kehysriiheen uuden valtiovarainministeriön arvion koronan vaikutusten taloudellisista heijastuksista. Tässä tilanteessa ei ole vielä näköpiirissä sen kaltaista tilannetta, että hallitusohjelmaan kirjatut elvytysmekanismit laukeaisivat, Kulmuni sanoi toimittajille tiistaina iltapäivällä eduskunnassa.

Hallitusohjelmaan kirjatun mekanismin mukaisesti elvytyspaketti voitaisiin ottaa käyttöön aikaisintaan puolen vuoden kuluttua. Talouden pitäisi sitä ennen supistua noin prosentilla kaksi vuosineljännestä peräkkäin.

– Tämä vaatisi erittäin massiivista talouden taantumaa ja toistaiseksi sellaista ei ole näkyvissä, Kulmuni sanoi.

Valtiovarainministeri muistutti, että jo kuluvan vuoden budjetti on lievästi elvyttävä. Hän näpäytti talouspolitiikan arviointineuvostoa, joka on moittinut hallituksen talouslinjauksia.

ILMOITUS

– Uuden koronasta aiheutuneen tilanteen myötä budjetti on oikein sopiva tähän finanssipoliittiseen tilanteeseen. Lievästi elvyttävä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) muistutti aiemmin tiistaina , että ”talouden sukeltaessa Suomella on valmius elvyttää”. Marininkin mukaan tilannetta arvioidaan kuukauden kuluttua kehysriihessä.

Kulmunin mukaan koronaviruksen taloudelliset vaikutukset ulottuvat Suomessa tässä vaiheessa matkailualaan ja Kiinan takia teollisuuden komponenttien saatavuuteen.

Hallituksen talous- ja työllisyystavoitteet ovat Kulmunin mukaan voimassa koronasta huolimatta.

Kansalaisille Kulmuni viestitti, että viruksen leviämisen hillitsemiseksi kannattaa pestä käsiä ja jättää lähtemättä kipeänä töihin ja yleisille paikoille.