Lehtikuva/Sebastien Bozon

Käsidesi ei aiheuta syöpää eivätkä hyttyset levitä koronavirusta.

Koronavirus on otollinen aihe huhuille, tietoisille valeuutisille ja salaliittoteorioille.

Ranskassa viranomaiset ovat ryhtyneet oikaisemaan vääriä väitteitä. Terveysministeriö postasi sunnuntaina Twitteriin viestin, jossa vakuutettiin, että kokaiinilla ei voi suojautua koronavirukselta. Tällaistakin on sosiaalisessa mediassa levitetyissä meemeissä väitetty.

Terveysministeriö on myös opastanut, että jos on jo saanut viruksen, sitä ei saa tapettua sivelemällä alkoholia tai klooria iholleen.

WHO muistuttaa, että koronavirus ei tartu Kiinassa valmistetuista tuotteista.

Edelleen kansalaisia on Independent-lehden mukaan valistettu, että käsidesi ei aiheuta syöpää eikä koronavirus leviä hyttysenpistojen välityksellä.

Suositun salaliittoteorian mukaan Wuhanista liikkeelle lähtenyt koronavirus olisi päässyt karkuun laboratoriosta, jossa kehitetään bioaseita. Arvostetun lääketieteen julkaisun The Lancetin mukaan tässä ei ole mitään perää.

ILMOITUS

Ranskassa on tuoreimpien lukujen mukaan runsaat 1 400 vahvistettua koronatapausta. Kuolleita on 30. Maassa kiellettiin sunnuntaina yli tuhannen ihmisen kokoontumiset.

Maanantaina ilmoitettiin, että Ranskan kulttuuriministeri Franck Riester on testatusti saanut koronatartunnan.

Ei auta kylmä eikä kuuma

Myös Maailman terveysjärjestö WHO on julkaissut nettisivuillaan tiedotteen, jossa kumotaan koronavirukseen liittyviä myyttejä.

Tiedotteessa korostetaan että tehokkain keino tartunnan ehkäisemiseksi on käsien peseminen vedellä ja saippualla tai alkoholipitoisen käsidesin käyttäminen.

Tiedote kertoo, että toisin kuin yhdessä myytissä väitetään, kylmyys ja lumi eivät estä virusta tarttumasta. Myöskään kuuma kylpy ei sitä tee, eikä lämmintä ilmaa puhaltava käsien kuivaaja.

WHO:n mukaan koronavirus ei tartu Kiinassa tai muissa epidemian koettelemissa maissa valmistetuista tavaroista.

Suolavesi ei tapa virusta

Ultraviolettilamppu ei tapa koronavirusta. Ei myöskään nenän säännöllinen huuhtominen suolavedellä. Valkosipulin suojaavasta vaikutuksesta ei ole mitään näyttöä, vaikka se muuten onkin terveellistä.

Antibiooteilla ei voi parantaa mitään viruksia. Ne tehoavat vain bakteerien aiheuttamiin sairauksiin.

Tämän hetkisen tiedon mukaan kotieläimet eivät tartuta koronaa. WHO suosittelee kuitenkin käsien pesemistä eläinkontaktin jälkeen, koska se suojaa ainakin kolibakteerilta ja salmonellalta.

Keuhkokuumerokotteet eivät suojaa koronavirukselta.

Korjaus klo 14.19. Lämmin suihku korjattu kuumaksi kylvyksi.