Lehtikuva/Vincenzo Pinto

Italia heräsi tiistaina ensimmäiseen päivään, jona tiukat arkielämää koskevat rajoitukset ovat voimassa koko maassa.

Pääministeri Giuseppe Conte ilmoitti uusista koronaviruksen aiheuttamista toimenpiteistä maanantaina illalla. Conte kehotti italialaisia pysymään kotona.

Eri puolilta Italiaa nähtiin tiistaina kuvia hiljentyneistä kaduista ja julkisista paikoista.

Myöhään maanantaina ainakin Roomassa syntyi pitkiä jonoja supermarketteihin, kun ihmiset pyrkivät hamstraamaan päivittäistavaroita.

Terveydenhoitohenkilöstön lomat on peruutettu koko maassa.

Viranomaisten mukaan kaupat saavat olla auki, jos niiden tilat mahdollistavat sen, että asiakkaat eivät ole metriä lähempänä toisiaan. On myös luvattu, että päivittäistavaroiden varastoja täydennetään.

Ostoskeskukset eivät saa olla auki viikonloppuisin.

ILMOITUS

Tiukat matkustusrajoitukset

Uudet määräykset laajensivat koko Italiaan määräykset, jotka sunnuntaina oli annettu koskemaan Lombardiaa sekä 14 pienempää rajoitettua aluetta Pohjois-Italiassa.

Määräykset ovat voimassa huhtikuun 3. päivään asti. Koulut ja yliopistot ovat suljettuina ainakin tähän päivämäärään saakka.

Julkinen liikenne pysyy toiminnassa, mutta liikkumista on tiukasti rajoitettu. Matkustaminen kaupungista toiseen on sallittu vain sellaisten tärkeiden työ- tai perheasioiden vuoksi, joita ei ole mahdollista lykätä. Kotiinsa saa palata.

Matkustushaluisten on täytettävä ja pidettävä mukanaan lomake, jossa he perustelevat matkansa syyn. Jos jää kiinni valheesta, rangaistuksena voi olla enintään kolmen kuukauden vankeustuomio sekä 206 euron sakot.

Kaikki urheilutapahtumat on peruutettu. Hiihtokeskukset on suljettu.

Kahvilat, teatterit, elokuvateatterit, baarit, kahvilat, museot sekä kuntosalit ja muut urheilutilat ovat kiinni.

Uskonnolliset tilat saavat olla auki, mutta niissä ei saa järjestää häitä, hautajaisia eikä muita seremonioita.

Lombardian sairaaloissa ahdasta

Italian suurimpiin lehtiin kuuluva milanolainen Corriere della Sera paljasti Lombardiaan suunnitellut rajoitukset jo etukäteen lauantaina. Sen seurauksena liikenne joutui kaaokseen, kun ihmiset pyrkivät matkustamaan ennen rajoituksia.

Lombardiassa, jonne epidemia ensimmäisenä iski, vuodepaikat ovat alkaneet loppua sairaaloista. Sairastuneita on sijoitettu käytäville ja leikkaussaleihin.

Terveydenhoitohenkilöstön lomat on peruutettu koko maassa.

Maanantaina puhkesi useissa Italian vankiloissa kapinoita, kun perhevierailut oli kielletty. Rietissä kuoli useita vankeja.

Itävallan viranomaiset pysäyttivät tiistaina aamupäivällä liikenteen maiden rajalla sijaitsevassa Brennerin solassa. Ainoastaan paluuliikenne Itävaltaan on sallittu.

Sassoli asettui karanteeniin

Europarlamentin puhemies, italialainen David Sassoli ilmoitti pysyvänsä varmuuden vuoksi 14 vuorokautta Brysselissä sijaitsevassa asunnossaan ja hoitavansa tehtäviään sieltä käsin. Hän perusteli päätöstään sillä, että oli käynyt viime viikonloppuna Italiassa.

Useita poliitikkoja on sairastunut koronaviruksen takia tai altistunut sille. Maan johtaviin poliitikkoihin kuuluva Nicola Zingaretti ilmoitti lauantaina sairastuneensa koronaan. Zingaretti johtaa keskustavasemmistolaista demokraattista puoluetta.

Johns Hopkins -yliopiston tietokannan mukaan Italiassa oli tiistaihin mennessä vahvistettuja koronavirustapauksia 9 172.

Vahvistettuja kuolemantapauksia oli Italiassa 463, mikä on eniten Kiinan jälkeen. Tosin Iranin lukujen epäillään olevan todellisuudessa suurempia kuin ilmoitetut runsaat 200 kuolemantapausta.