Lehtikuva/Markku Ulander

Li Andersson: Laadukas ja tasa-arvoinen varhaiskasvatus sekä esi- ja perusopetus on suomalaisen hyvinvointivaltion vahva kivijalka.

Opetus- ja kulttuuriministeriö avasi maanantaina valtionavustushaun koulutuksellisen tasa-arvon vahvistamiseksi varhaiskasvatuksessa, esi- ja perusopetuksessa. Avustusta on haettavissa vuosille 2020–2021 yhteensä 71,5 miljoonaa euroa.

– Tasa-arvorahan tavoitteena on varmistaa, että suomalainen peruskoulu ja varhaiskasvatus pystyvät jatkossakin tarjoamaan jokaiselle lapselle vahvat perustaidot perhetaustan katsomatta, jotka kantavat aikuisuuteen, opetusministeri Li Andersson korosti.

Tasa-arvoavustus on tarkoitettu varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen toimintakulttuurin muutoksen, inkluusion, oppimisen ja hyvinvoinnin, tasa-arvoisuuden, yhdenvertaisuuden, vuorovaikutuksen ja lähikouluperiaatteen vahvistamiseen. Lisäksi vahvistetaan oppilaan opetuksen järjestämisen kannalta välttämätöntä ja riittävän varhaista tukea.

– Laadukas ja tasa-arvoinen varhaiskasvatus sekä esi- ja perusopetus on suomalaisen hyvinvointivaltion vahva kivijalka, jonka perustana on kyky tasoittaa perhetaustasta johtuvien erojen merkitystä lapsen oppimiseen ja hyvinvointiin, ministeri Andersson kertoi.

Hänen mukaansa tasa-arvon kehittäminen on keskeisin tavoite varhaiskasvatuksen ja koulutuksen kehittämisessä tällä hallituskaudella. Oikeus oppia -ohjelmassa kehitetään laatua ja tasa-arvoa varhaiskasvatuksessa yhteensä 125 miljoonalla eurolla ja perusopetuksessa laatua 180 miljoonalla eurolla vuosina 2020–2022.