Lehtikuva/Jim Watson

Matalapalkkaiset työskentelevät usein palvelualoilla, joissa ollaan paljon tekemisissä ihmisten kanssa.

Yli 32 miljoonalla työntekijällä Yhdysvalloissa ei ole oikeutta palkalliseen sairauslomaan. Heistä suurin osa on matalapalkkaisia työntekijöitä.

Yhdysvaltain työministeriön tilastojen mukaan peräti 69 prosentilla alimmassa tulokymmenyksessä olevista työntekijöistä ei ole oikeutta palkalliseen sairauslomaan

Matalapalkkaisilla ei ole varaa jäädä omalla kustannuksellaan kotiin sairastamaan. Poissaolosta koituva ansionmenetys lohkaisee heidän tuloistaan niin suuren osan, että he ovat tottuneet tulemaan sairaana töihin.

Presidentti Trumpin mielestä koronavirus on hyväksi Yhdysvaltain taloudelle.

Riski kansanterveydelle

Koronaviruksen alkaessa levitä Yhdysvaltoihin tilanne on riski paitsi matalapalkkaisille työntekijöille itselleen, myös kansanterveydelle. Sairaana työskentelevät eivät välttämättä uskalla edes mennä koronavirustesteihin, mikä voi edesauttaa taudin leviämistä epidemiaksi.

Matalapalkkaisista suuri osa on sellaisissa töissä, joita ei voi tehdä kotona. Näistä monet työt, kuten vaikkapa pikaruokaloissa, myymälöissä tai hoitoalalla, ovat palvelualan töitä, joissa ollaan paljon tekemisissä ihmisten kanssa.

ILMOITUS

Teknologisen kehityksen ansiosta monissa keskiluokkaisissa ammateissa sen sijaan on mahdollista työskennellä kotona. Tämä vähentää tartunnan riskiä ja antaa mahdollisuuden hankkia tuloja, vaikka joutuisi karanteeniin.

Menetetyn palkan lisäksi toinenkin uhka ajaa matalapalkkaisia menemään töihin myös sairaana. Heidän tilalleen voidaan helposti palkata toinen, jos he ovat poissa.

Matalapalkkaisilla ei myöskään yleensä ole työnantajan maksamaa sairausvakuutusta. Näin he jäävät tyhjän päälle sairastuessaan, sillä yksityiset vakuutus- ja hoitomaksut ovat kalliita.

Satoja dollareita lääkärintodistuksesta

Brittilehti Guardian kertoo Miamin lentokentällä työskentelevästä Leila Benitezistä, joka siivoaa lentokoneiden matkustamoja. Hänellä ei ole työnantajan maksamaa sairausvakuutusta eikä palkallista sairauslomaa.

Jos Benitez on niin sairas, että hänen on pakko jäädä töistä pois, hän joutuu maksamaan satoja dollareita lääkärintodistuksesta.

Siivotessaan Benitez joutuu tekemisiin eritteiden, roskien ja käytettyjen nenäliinojen kanssa. Hänen mukaansa heillä ei ole aikaa pestä käsiään siirtyessään siivoamaan toista lentokonetta. Suojahansikkaat ovat ohuita, eivätkä useinkaan istu kunnolla käteen.

Kuitenkin tässä vaiheessa juuri lentomatkustajat ovat yksiä todennäköisimmistä koronaviruksen kantajista.

Hallinto käveli yli

Uutistoimisto AP kertoi sunnuntaina, että presidentti Donald Trumpin hallinto on kävellyt terveysviranomaisten yli ja kumonnut suosituksen, jolla olisi kehotettu iäkkäitä ja heikkokuntoisia välttämään lentomatkoja koronaviruksen takia.

Yhdysvaltain sairauksien valvonnasta ja ehkäisemisestä vastaava viranomainen CDC oli suunnitellut suositusta torjuakseen viruksen leviämistä, mutta Valkoisen talon määräyksestä sitä ei annettu.

AP:n nimettömään lähteeseen perustuvasta uutisesta ei käy ilmi, koska hallinnon ja CDC:n kiista tapahtui.

Sittemmin Trumpin hallinto on antanut tiukemmin rajattua ryhmää koskevan matkustussuosituksen. Varapresidentti Mike Pence – jonka vastuulle koronaviruksen torjuminen on asetettu – kehotti lauantaina vakavista terveysongelmista kärsiviä vanhoja ihmisiä välttämään laivaristeilyjä.

Pence kiisti AP:lle uutisen CDC:n yli kävelemisestä.

Trump: Hyväksi taloudelle

Presidentti Trump on jatkuvasti vähätellyt koronaviruksen aiheuttamaa vaaraa kehunut Yhdysvaltain viranomaisten valmiutta sen hallitsemiseen.

Trump on laskenut ratkaisevaksi tekijäksi uudelleenvalinnalleen marraskuun vaaleissa Yhdysvaltain talouden. Koronavirus saattaa sotkea talouden kuviot.

Viime torstaina Trump sanoi Pennsylvaniassa vieraillessaan, että koronaviruksen vaikutus Yhdysvaltain talouteen on positiivinen.

”Ihmiset pysyvät nyt Yhdysvalloissa ja kuluttavat rahansa Yhdysvalloissa – ja minä pidän siitä”, sanoi Trump.

Trumpin valitsemassa taktiikassa on riskinsä: jos koronavirus leviää pahasti Yhdysvalloissa, voi usko presidentin kykyihin horjua.