Joseph Goebbelsin sanotaan todenneen, että kun valhetta toistetaan riittävän monta kertaa, se muuttuu totuudeksi. Tällaisen ”lumetotuusvaikutuksen” olemassaolo on todettu myös tutkimuksissa. Edes älykkyys ei tutkimusten mukaan suojaa lumetotuuksiin uskomiselta, ja ihmiset uskovat jopa sellaisiin valheisiin, joista heillä on ollut oikeaakin tietoa.

Räikeää valehtelua olemme viime vuosina saaneet nähdä Yhdysvalloissa, jossa presidentti Donald Trumpin valheet lasketaan kymmenissä tuhansissa. Samoin Britanniaa johtavan oikeiston ajama brexit perustui härskille valehtelulle.

Suomessa valehtelussa ovat kunnostautuneet perussuomalaiset. Heidän mielestään olennaista ei edes ole, onko joku asia totta vai ei, vaan se, miten asiat koetaan, oli sitten kyse maahanmuutosta tai ilmastonmuutoksesta. Moni suorastaan valitsee uskoa puoli- tai epätotuuksiin, kun ne tukevat omaa maailmankuvaa.

Harhaan voi johtaa myös valehtelematta. Salakavalinta on sellainen mielipiteenmuokkaus, joka ei kohdistu johonkin yksittäiseen faktaan vaan kokonaisuuteen. Kyselytutkimusten mukaan ihmiset uskovat puolueiden parhaiten edustavan niitä asioita, joita ne toistavat.

Oikeisto on toistanut ajavansa vastuullista talouspolitiikkaa niin kauan, että siitä on tullut sitkeä uskomus niin Suomessa kuin ulkomailla. Kun oikeistolainen talouspolitiikka ajoi maailman talouskriisiin vuonna 2008, heikkeni luottamus vain hetkeksi.

ILMOITUS

Kun oikeiston talouspolitiikkaa hieman raaputtaa, paljastuu alta yhteisen edun ja vastuullisuuden sijaan kaikkein rikkaimpien etujen ajaminen. Räikeitä esimerkkejä tästä ovat suomalainen varakkaimpien listaamattomien yritysten omistajia hyödyttävä osinkoverojärjestelmä tai Trumpin miljardööreille antamat veronalennukset. Molemmat paitsi lisäävät eriarvoisuutta, ovat myös tutkitusti haitallisia taloudelle ja koko yhteiskunnalle.

Asenteet ja uskomukset muuttuvat hitaasti. Vasemmiston on jaksettava haastaa oikeisto talouspolitiikassa aina uudelleen ja tarjottava oikeasti vastuullista politiikkaa tilalle.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton 1. varapuheenjohtaja ja kansanedustaja.