Lehtikuva/Laura Ukkonen

Suomeen muuttaneet naiset haluavat koulutustaan vastaaviin töihin.

Suomeen muuttaneista naisista vain joka toinen on töissä. Korkeakoulutus lisää naisten työllisyyttä vain vähän ja moni työskentelee koulutustaan vastaamattomissa töissä.

Tämä ilmenee työ- ja elinkeinoministeriön tekemästä Kotoutumisen kokonaiskatsauksesta.

Haasteet on tunnistettu

Verkostojen puute on myös iso haaste.

Uudella THL:n ja Työterveyslaitoksen Moninaisesti parempi -hankkeella on tarkoitus tukea erityisesti Suomeen muuttaneiden korkeasti koulutettujen naisten työuria.

Sillä pyritään osaltaan myös nostamaan työllisyysastetta, joka on yksi pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen keskeinen tavoite. Myös työnantajien rekrytointi- ja monimuotoisuusosaamisen lisääminen on kirjattu hallitusohjelmaan.

THL:ssä todetaan, että Suomeen muuttaneiden työllistymistä estävistä tekijöistä on tutkimustietoa. Vaikeuksia aiheuttavat paitsi kielitaitovaatimukset ja tutkintojen rinnastaminen, myös työnantajien ennakkoluulot sekä välillinen tai suora syrjintä työelämässä.

ILMOITUS

Naisvaltaisissa ammateissa kielitaitovaatimukset ovat usein erityisen kovat.

– Verkostojen puute on myös iso haaste. Asiantuntijatyöhön on vaikea päästä, jos ei ole kontakteja tai suosittelijoita, toteaa tutkimuspäällikkö Shadia Rask THL:stä. Hän vetää Moninaisesti parempi -hanketta.

Vääriä mielikuvia

Hanke kokoaa ratkaisuja, joilla asiantuntijaorganisaatiot tavoittaisivat paremmin myös Suomeen muuttaneita osaajia. Esimerkiksi avoimista työpaikoista on vinkattu International Working Women of Finland -ryhmässä. THL:n ja Työterveyslaitoksen toteuttama hanke pyrkii myös haastamaan maahanmuuttajanaisiin liitettyjä stereotypioita.

– Mediassa ruokitaan usein mielikuvaa kotona lapsia hoitavasta kouluja käymättömästä naisesta. Todellisuudessa 43 prosenttia Suomeen muuttaneista naisista on korkeasti koulutettuja, Rask sanoo.

Moninaisesti parempi -hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto (ESR).

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!