Jarno Mela

– Yksi syy naisvihan kasvuun meillä ja maailmalla on äärioikeiston nousu, arvioi Veronika Honkasalo.

Naisvihamielinen puhe ei ole vain äärioikeiston omaisuutta. Se on pikkuhiljaa valtavirtaistunut. Vasemmistonaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Veronika Honkasalo vetoaa naistenpäivän kynnyksellä feministeihin yli puoluerajojen, eri järjestöissä ja tutkimuskentällä yhteistyöhön kasvavaa naisvihaa vastaan.

– Meidän pitäisi feministeinä yhdessä miettiä strategioita sen suhteen, miten naisvihaan vastataan ja miten tuemme toisiamme esimerkiksi somessa, kun masinoidut vihakampanjat hyökyvät päälle. Silloin ei saa jättää ketään yksin, Honkasalo sanoo.

Feminismi koetaan uhkana

Aikaisemminkin on pelätty, että naiset pilaavat erityisesti poikalapset.

Maahanmuuttovastainen politiikka ja anti-feministinen miesasialiike kulkevat käsi kädessä. Niiden viholliskuvien rakentamiseen kuuluu puhe poliittisesta eliitistä, jossa naisilla on vahva valta-asema.

– Feminismi koetaan uhkana. Naisvihamielisyyden lisäksi tällaisessa liikehdinnässä mieskuva on hyvin kapea, sanoo Honkasalo.

Hänen mukaansa valkoisen, väkivaltaisen ja kovan maskuliinisuuden ja heteroseksuaalisuuden normi on todella vahva.

ILMOITUS

– Naisten lisäksi äärioikeisto suuntaa vihansa ja pilkkansa siis myös miehiin, jotka eivät mahdu kapeaan miehen normiin sekä esimerkiksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin.

Naisvihamielinen puhe on pikkuhiljaa valtavirtaistunut. Tällaisessa puheessa naiset pilaavat pojat ja miehet kontrolloimalla heitä yksinhuoltajaäiteinä, päiväkotien työntekijöinä, opettajina ja lopulta nalkuttavina tyttöystävinä.

– Tämäkään ei sinänsä ole uutta. Patriarkaalisessa yhteiskunnassa on aina ollut vaikeuksia siinä, miten suhtautua naisten rooleihin äiteinä, kasvattajina ja puolisoina.

Aikaisemminkin on pelätty, että naiset pilaavat erityisesti poikalapset.

– Nämäkin äänet ovat vahvistuneet viime aikoina. Niitä esitetään jopa asiantuntija-asemista, ei vain netin öyhöttäjäosastolla.

Naisvihasta uhka demokratialle

Puolueissa mietitään nyt kuntavaaliehdokkaiden hankintaa. Honkasalo näkee Twitterin ja muun somen vihapuheen yhdeksi esteeksi.

– Meidän on annettava selvä viesti siitä, että kenenkään ei tarvitse kestää naisvihaa. Me emme voi hyväksyä ajattelua, jonka mukaan poliitikon olisi kestettävä kaikkea sitä kuraa, mitä monelle, erityisesti naispoliitikoille netissä virtaa.

Honkasalo puhui perjantaina NYTKIS ry:n tilaisuudessa Peking-Bryssel-Helsinki – Tasa-arvon käännekohdat eilen ja tänään.

Naisjärjestöt Yhteistyössä, eli NYTKIS ry on kattojärjestö, johon kuuluvat eduskuntapuolueiden naisjärjestöt sekä Naisasialiitto Unioni ry, Naisjärjestöjen Keskusliitto ry ja Sukupuolentutkimuksen seura ry. Honkasalo toimii tämän vuoden NYTKIS ry:n puheenjohtajana.