All Over Press/imago stock

Kuukausia jatkunut poliittinen jumi Thüringenin osavaltiossa Saksassa päättyi keskiviikkona, kun oppositio auttoi vasemmiston ja vihreiden hallituksen takaisin valtaan.

Vasemmistopuolue Linken Bodo Ramelow tuli keskiviikkona valituksi Thüringenin pääministeriksi sosiaalidemokraattien, vihreiden ja Linken ehdokkaana. Hän johti näiden puolueiden enemmistöhallitusta vuoden 2014 vaaleista lähtien. Valintaan tarvittiin kolme äänestyskierrosta.

Toisena ehdokkaana oli AfD:n (Vaihtoehto Saksalle) paikallinen johtaja Björn Höcke, joka on äärioikeistolaisen puolueensa jyrkimmän siiven – ”Flügel” – nokkamies.

Kahdessa ensimmäisessä äänestyksessä Ramelow sai 42 ääntä, mutta valintaan olisi tarvittu 46. Höcke sai oman puolueensa 22 ääntä. Kristillisdemokraatit pidättäytyivät ottamasta kantaa, ja liberaalit eivät osallistuneet vaaliin.

Kolmannella kierroksella, jolla valituksi tulemiseen riitti äänten enemmistö, Höcke ei ollut enää ehdokkaana. Ramelowin valintaa kannatti 42 edustajaa ja vastusti 23, jolloin hän tuli valituksi. CDU:n edustajien pidättäytyminen ratkaisi tuloksen.

Sopuilu äärioikeiston kanssa aiheutti poliittisen kriisin

ILMOITUS

Syksyn 2019 vaaleissa hallituspuolueet menettivät enemmistönsä maapäivillä. Linke tosin voitti ja säilyi suurimpana puolueena, mutta hallituskumppanit hävisivät paikkoja. CDU kärsi pahan tappion, kun taas AfD nousi vaa’ankieliasemaan maapäivillä.

Ramelowin hallitus jatkoi toimitusministeristönä helmikuun alkuun saakka, jolloin kristillisdemokraatit ja liberaalit valitsivat äärioikeiston tuella pääministeriksi FDP:n Thomas Kemmerichin.

Porvarillisten puolueiden sopuilu AfD:n kanssa johti laajoihin protesteihin, suisti CDU:n kriisiin ja ajoi koko maan poliittiseen kaaokseen. Kemmerich ilmoitti jättävänsä tehtävän, mutta jäi virkaatekeväksi pääministeriksi.

Osavaltio on tosiasiassa ollut kuukauden ilman hallitusta. Ramelowin edellisen hallituksen valtiosihteerit ovat vastanneet käytännön asioista.

Kristillisdemokraattien pakkopaita

CDU:n edustajat Thüringinin maapäivillä joutuivat tilanteeseen, jossa he eivät voineet väistää vastuutaan poliittisen pattitilanteen laukaisemisesta. CDU:n johdon päätös kuitenkin kieltää yhteistyön Linken kanssa – ja myös AfD:n kanssa.

CDU rimpuili ulos puoluepäätöksen luomasta pakkopaidasta allekirjoittamalla Linken, SPD:n ja vihreiden kanssa sopimuksen maapäivien työn vakaannuttamisesta. CDU lupasi edesauttaa – ei kuitenkaan ”aktiivisesti” – Ramelowin valintaa pääministeriksi ja sitoutua toimimaan maltillisena oppositiona. Hallitus puolestaan neuvottelee sen kanssa esille tulevista asioista, muun muassa budjetista. Sopimuksen mukaan AfD:tä ei päästetä maapäivillä ratkaisijan asemaan.

Puolueet sopivat ennenaikaisten maapäivävaalien järjestämisestä huhtikuussa 2021.

”Olette tuhopolttajia tässä salissa”

Bodo Ramelow kiitti hänelle tukensa antaneita edustajia ja erityisesti kristillisdemokraatteja rakentavasta menettelystä, joka mahdollisti valinnan. Hän sanoi perustavansa toimintansa maapäivien demokraattisten puolueiden varaan.

Sen sijaan AfD sai kuulla kunniansa. Ramelow kieltäytyi kättelemästä Höckeä, joka tarjosi kättään onnitellakseen. Miehet keskustelivat tiukoin ilmein istuntosalin etualalla useita minuutteja.

Ramelow syytti AfD:tä perustuslain ja demokratian halveksunnasta.

AfD:n edustaja nimittäin on perustellut puolueen asettumista helmikuun alun pääministerivaalissa Thomas Kemmerichin taakse – pudottaakseen hänet sudenkuoppaan. Höcke lähimpineen arvioi, että AfD:n tuki pakottaa Kemmerichin väistymään – kuten tapahtuikin. Vastaavaa menettelyä epäiltiin myös tällä kertaa, kun Höcke jäi pois ratkaisevasta äänestyksestä. AfD:n liittopäiväryhmän johtaja jopa kehotti äänestämään Ramelowia, jotta tämä ei voisi ottaa tehtävää vastaan.

Ramelow sanoi voivansa puristaa Höcken kättä vasta sitten, kun tämä puolustaa demokratiaa eikä kaiva sille sudenkuoppia.

– Te olette tuhopolttajia tässä salissa, Ramelow sanoi Höcken joukoille ja sai aplodit.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!