Jarkko Mänttäri

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jussi Saramo ei innostu keskustan kansanedustaja Anne Kalmarin ehdotuksesta, että kaupunkilaisten maallemuuttoa edistettäisiin asumistuen pilottihankkeella.

Kalmari haluaisi uudistaa asumistukijärjestelmää siten, että se kannustaisi ihmisiä muuttamaan suurista keskuksista maaseudulle.

Pilotissa halukkaille annettaisiin muutaman vuoden asumistuet kerralla.

– Muttei rahana, vaan tonttina ja talona itse valitsemastaan muuttotappiokunnasta, jossa tarvetta työikäisille muuttajille on, Kalmari toteaa.

Näin Kalmarin mukaan valtio säästäisi ja asuntojen hinnat maltillistuisivat kasvukeskuksissa. Nyt Kalmarin mukaan tuetaan asumista Suomen kalleimpaan paikkaan kaikista eniten.

– Suomessa tuetaan rakentamista ja vuokra-asumista pääkaupunkiseudulla valtavilla rahasummilla, Kalmari sanoo.

ILMOITUS

Suurelta osalta pääkaupunkiseudulle kohdistuvaa asumistukea maksetaan vuosittain yhteensä noin 2,3 miljardia euroa.

Kalmari uskoo, että jos muutetaan korkeiden asumiskustannusten alueelta huomattavasti halvemmalle alueelle, ja jatketaan edelleen asumistuettuna asumista, niin kustannukset putoaisivat merkittävästi.

Muuttotappioalueille mieluummin työpaikkoja

Jussi Saramon mielestä muuttotappioalueilla asumista olisi hyvä tukea mahdollistamalla sinne esimerkiksi työpaikkoja, etätyöntekoa ja opiskelua.

– Sen sijaan on epäloogista yrittää korjata ongelmaa tukemalla syrjäseuduilla asumista taloudellisesti – siellähän on jo nyt paljon halvempaa asua, joten ongelmat ovat muualla kuin rahassa.

Saramo muistuttaa, että tontteja saa muuttotappioalueilla nyt jo käytännössä ilmaiseksi ja uusien talojen rakentaminen niille vain pahentaisi tilannetta siellä missä vanhatkin ovat tyhjillään.

– Jos verovaroilla ostettaisiin arvottomia kiinteistöjä, syntyisi keinottelua ja korruptiota eikä pysyvää elinvoimaa.

Rakentamista ei tueta ”valtavilla” summilla

Saramon mukaan ei myöskään ole totta, että ”Suomessa tuetaan rakentamista ja vuokra-asumista pääkaupunkiseudulla valtavilla rahasummilla.”

Asumistuen osalta tämä toki on Saramon mukaan totta.

– Tuki on paisunut ja sitä pitäisi pikemminkin saada alas kuin paisuttaa lisää suuntaamalla sitä myös edullisten asumiskustannusten pienentämiseen entisestään.

Saramo korostaa, että asumistukikulujen leikkaaminen onnistuu vain rakentamalla kasvukeskuksiin paljon lisää ara-tuotantoa.

– Ja siinä kunnat ja kuntien yhtiöt ovat ratkaisevassa asemassa. Rakentamistahan ei tueta ”valtavilla rahasummilla”, vaan vuokralaiset maksavat kulut itse. Valtiolle ara-järjestelmästä on jopa pumpattu suurimmillaan satoja miljoonia.

Saramo arveleekin lopuksi, että Kalmarin ehdotus on lähinnä äänten kalastelua, eikä sen hänen mukaansa ole tarkoituskaan olla vakavasti otettava ja edistettävä.