Mia Jussinniemi

Naisten nousu komiikka-lavoille näkyi myös stand upin Jorma-gaalassa. Kaikki palkinnot jaettiin tänä vuonna naisille.

Maaliskuun 1. päivänä jaettiin stand upin Jorma-palkinnot. Vuoden koomikkona palkittiin Kaisa Pylkkänen ja Vuoden uutena kykynä Illusia Sarvas.

Palkitut valitsee vuosittain noin 130 suomalaisen koomikon raati.

Erikois-Jorma myönnettiin viiden naisen koomikkokollektiivi All Female Panelille, jonka perustajajäseniin Vuoden koomikko Pylkkänenkin kuuluu.

Kansan Uutiset haastatteli vuosi sitten Pylkkästä, joka kannusti ihmisiä stand up -keikoille.

– Monen käsitys suomalaisesta stand upista pohjaa johonkin yhteen kokemukseen 1990-luvulta. Kerran on käyty jollain klubilla ja myötähävetty. Mutta laji on kehittynyt ja monipuolistunut ihan valtavasti.

ILMOITUS

– Stand up on live-laji ja yhdessä nauraminen fantastinen kollektiivinen hetki. Kotona voi katsoa videoita, mutta se ei ole koskaan sama. Siellä keikoilla se taika tapahtuu. Kuten joku kysyi: katsotko mieluummin pornoa vai panetko?

Neljä päivää naurua

Kaikki Jorma-palkitut nähdään Naistenpäivän komiikkafestivaalilla Helsingissä.

Festivaalin järjestää All Female Panel ry, jonka tehtävä on tehdä hyvää stand upia ja edistää komiikan avulla tasa-arvon toteutumista.

Festivaalin avaa torstaina 5. maaliskuuta Kaisa Pylkkäsen pitkä soolo ”Ei penistä, ei tietoa”. Lauantain muijamaraton marssittaa lavalle peräti 14 koomikkoa, muun muassa Krisse Salmisen, Anitta Ahosen ja Raisa Omaheimon.

Ohjelmaan kuuluu komiikan lisäksi myös koomikkojen vastuuta pohtiva paneelikeskustelu ”Eikö mitään saa enää sanoa?”.

Ovatko vitsit vain vitsejä vai onko komiikan tekijällä vastuu sisällöstään? Keskustelemassa muun muassa Siskonpeti ja Aikuiset -sarjojen käsikirjoittaja ja ohjaaja Anna Dahlman, stand up -koomikko, käsikirjoittaja ja näyttelijä Heli Sutela, ohjaaja, käsikirjoittaja ja Märät Säpikkäät -tv-ohjelmasta tuttu Suvi West sekä toimittaja ja kirjailija Maryam Abdulkarim. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Liput festivaalin muihin tapahtumiin myy Tiketti.

Naistenpäivän komiikkafestivaali 5.-7.3.2020. Ravintola Botta, Museokatu 10, Helsinki.