Lehtikuva/Jussi Nukari

Kommentti: Jussi Halla-aho (ps.) lähetti varoituksen itseään radikaalimmilla linjalla oleville puolueen ääriajattelijoille.

Perussuomalaisten ja PS-nuorten näyttävän spektaakkelin jälkeen puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho näyttäytyy lähes valtavirran poliitikkona, jollainen hän ei ole. Puolue vaati PS-nuoria tekemään sääntömuutoksen, joka olisi sallinut äänivaltaisen jäsenyyden nuorisojärjestössä vain emopuolueen jäsenille.

PS-nuoret torjui viime viikonvaihteen ylimääräisessä kokouksessaan sääntömuutoksen vastoin Halla-ahon ja PS-nuorten puheenjohtajan Asseri Kinnusen tahtoa. Sääntömuutoksen vastustajat kävelivät siis puheenjohtajien yli.

Kuten pitkään perussuomalaisia seurannut tutkijatohtori Niko Pyrhönen Helsingin yliopistosta toteaa: Sääntömuutos olisi antanut puolueelle suuremman vallan kuin millään muulla puolueella on nuorisojärjestöihinsä. Käytännössä puolue olisi määritellyt, keitä PS-nuoriin saa kuulua.

Ei olisi mikään ihme, jos puolue karkaisi Halla-ahon käsistä häntäkin pahemmille ääriajattelijoille.

Halla-aholla omaa kokemusta puolueen valtaamisesta

Halla-aho yritti suitsia nuoria. Mutta samalla hän lähetti varoituksen puolueen puheenjohtajaa itseään radikaalimmilla linjoilla oleville puolueen ääriajattelijoille. PS-nuorten avoin etnonationalismi on hiertänyt puoluejohtoa.

ILMOITUS

Etnonationalismin käsitteen takana lymyävät äärinationalistiset, rasistiset ja kuten on kuultu myös fasistiset näkemykset. Toni Jalosen julistautuminen fasistiksi PS-nuorten varapuheenjohtajana kertoo hänen mielipiteillään olevan kysyntää järjestössä. Varapuheenjohtajan paikalle ei nousta ilman tukea.

Halla-aho tietää omasta kokemuksestaan, miten ääriajattelu hivutetaan puolueeseen vastoin valtavirtaa. Lopulta puolue vallataan hengen heimolaisille, kuten Halla-aho teki.

Tätä ennen maahanmuuttovastaiset rantautuivat Timo Soinin johtamaan perussuomalaisiin äärimielipiteistään tunnetuksi tulleen Suomen sisulaisten päätettyä ”ottaa puolueen omakseen”.

Puolueen etnonationalistisymppari toisen kimpussa

Viime kesänä puoluesihteeriksi valittu Simo Grönroos ei nähnyt valintansa jälkeen mitään poliittista ongelmaa PS-nuorten etnonationalistisessa linjassa.

”Se on huonosti brändätty [tuotteistettu] ja huonoa viestintää. Ei kai [itse linja] ole muuta kuin sitä linjaa, mitä puoluekin ajaa. Että maahanmuuttopolitiikan pitää palvella suomalaisten etua”, Grönroos sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa.

Grönroosin mielestä perussuomalaisilla, perussuomalaisilla nuorilla ja Suomen Sisulla on samanlainen linja maahanmuuttoon ja etnonationalismiin.

Ongelmaa ei ollut, vaikka yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä oli jo tuolloin katsonut PS-nuorten rikkoneen etniseen alkuperään perustuvan syrjinnän kieltoa. Syynä oli Toni Jalosen twitter-viesti.

Valintansa hetkellä Grönroos ei nähnyt ongelmia etnonationalismissa, mutta puoluesihteerin takki on kääntynyt puolessa vuodessa.

PS-nuorten kampitettua puolueen esityksen Grönroos kertoi STT:lle, ettei edellytyksiä nuorisojärjestön kanssa ole jatkaa. Perussuomalaiset harkitsee uuden nuorisojärjestön perustamista.

Onko Halla-ahon tie Soinin tie?

Mikä on muuttunut? Perussuomalaiset on ryhtynyt ”harjaamaan” puoluettaan hallituskuntoon.

Aivan kuten puheenjohtaja Timo Soini jo vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen Halla-aho tähtää seuraaviin eduskuntavaaleihin. Muu kuin pääministerin paikka ei tunnu riittävän.

Puolue on vallannut elintilaa kyseenalaistamalla kaikki muut puolueet. Sillä on ollut mielipidemittausten ykköspaikka jo kuukausia.

PS-nuoret vastaan emopuolue -näytös tarvittiin, jotta emopuolue saadaan näyttämään vähemmän radikaalilta. Täysin taktinen veto.

Sillä ei olisi mikään ihme, jos puolue karkaisi Halla-ahon käsistä häntäkin pahemmille ääriajattelijoille. Tämä on jopa hyvin todennäköistä, jos puolue päätyy hallitukseen.

Perussuomalaisten tyyppisten ääripuolueiden on vaikea sietää hallitusvastuuta. Aivan kuten nähtiin perussuomalaisten hajoavan Sipilän hallituskaudella.