Lehtikuva/Otto Ponto

Meteorologiltakin irtosi sana ”poikkeuksellinen”.

Viralliset talvikuukaudet joulu-helmikuu ovat ohi. 1900-luvun alusta asti olevien vertailukelpoisten tulosten valossa talvi oli ennätyslämmin, kertoo Ilmatieteen laitos. Koko maan keskilämpötila ylsi historiallisessa vertailussa korkeimmalle sijalle, ohi talven 2007–2008.

Vain Keski- ja Pohjois-Lapissa lämpötila oli lähempänä keskiarvoja. Suurimmillaan poikkeama oli maan itäosassa, missä talvi oli vajaa 7 astetta tavanomaista lauhempi. Pienin poikkeama oli Pohjois-Lapissa, missä talven keskilämpötila oli 2–3 astetta tavanomaista korkeampi.

Myös sateiden osalta talvi oli monin paikoin maan lounaisosassa sekä pohjoisosassa poikkeuksellinen, paikoin ennätyksellisen sateinen. Meteorologit eivät kovin herkästi käytä sanaa poikkeuksellinen. Niin tehdään ainoastaan, kun sääilmiön tilastollinen esiintymismahdollisuus on keskimäärin kolme kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin.

Sademäärät olivat Varsinais-Suomen ja Uudenmaan alueella yleisesti yli 250 millimetriä, mikä on yli puolitoista kertaa enemmän kuin vertailukaudella tyypillisesti. Suurin poikkeama vertailukauden arvoihin oli Keski-Lapissa, missä sademäärä oli paikoin kaksinkertainen pitkän ajan keskiarvoihin nähden.

Harvinainen ja poikkeuksellinen helmikuu

Helmikuu oli tavanomaista lauhempi, maan eteläosassa jopa poikkeuksellisen lauha. Keskilämpötila vaihteli lounaissaariston +2 asteesta Pohjois-Lapin noin -10 asteeseen. Tilastolliseen vertailukauteen 1981–2010 nähden keskilämpötila oli yleisesti 5–6 astetta tavanomaista korkeampi, Lapissa noin 2–4 astetta tavanomaista korkeampi.

ILMOITUS

Helmikuun ylin lämpötila, 9,0 astetta, mitattiin Hammarland Märketin asemalla kuun 17. päivänä. Kuukauden alin lämpötila, -32,3 astetta, mitattiin Sodankylän Vuotson asemalla helmikuun 26. päivä.

Helmikuu oli monin paikoin harvinaisen sateinen, paikoin jopa poikkeuksellisen sateinen. Suhteellisesti eniten sadetta kertyi maan lounaisosassa, missä kertyneet sademäärät olivat peräti 2,5-kertaisia vertailukauden tyypillisiin sademääriin nähden.

Myös Kainuusta Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella sademäärät olivat paikoin kaksinkertaisia vertailukauden arvoihin nähden. Suurin vuorokausisademäärä, 38,9 millimetriä, mitattiin Espoo Tapiolan havaintoasemalla 16.2. Sademäärä jää vain reilun kahden millimetrin päähän kaikkien aikojen helmikuun ennätyksestä.

Lunta Oulun ja Pohjois-Karjalan pohjoisosan välisen linjan eteläpuolella oli harvinaisen tai poikkeuksellisen vähän, pohjoispuolella harvinaisen tai poikkeuksellisen paljon. Maan etelä- ja länsiosassa oli lumetonta, kun taas Keski-Lapissa lunta oli paikoin 110–120 senttimetriä.