IPS/Ali Mansoor

Naisten maanomistusoikeus on kehitysmaissa harvinaisuus.

Pakistanin itäisessä Sindhin maakunnassa hyväksyttiin joulukuussa laki, joka antaa alueen maa- ja kalataloudessa työskenteleville naisille samat oikeudet ja edut kuin teollisuustyöläisillä on. Se oli vallankumouksellinen askel koko Etelä-Aasialle.

Uusi laki rajoittuu Sindhin maakuntaan mutta sellaisenakin valaisee naisten oikeuksien surkeaa tilaa alueen maissa, kuten Bangladeshissa, Intiassa, Nepalissa ja muualla Pakistanissa. Kaikissa näissä maissa maatalous on elinkeinoelämän suurin sektori ja naiset muodostavat enemmistön työläisistä.

Pakistanissa ei ole tavatonta, että nainen työskentelee koko ikänsä maatilalla, jota ei voi saada omistukseensa miespuolisten sukulaisten vastustuksen vuoksi. Pakistanin maa- ja perintölait kyllä vaativat jakamaan maan tasapuolisesti perillisten kesken, mutta usein naiset luopuvat osastaan pelosta joutua sukulaismiesten häpäisemiksi.

Kehitysmaissa vallitsevat sukupuolinormit estävät naisia tuomasta satoaan markkinoille.

Tuotanto voisi kasvaa

Pakistanin maalaisnaiset eivät ole maailmassa mikään poikkeus. Vaikka naiset muodostavat yli puolet maatalouden työvoimasta kehittyvissä maissa, he omistavat maasta vain 10–20 prosenttia. Joltisenkin edistyneenä pidetyssä Brasiliassakin naisten oikeus omistaa maata virallistettiin vasta vuonna 1988.

Kehitysmaissa vallitsevat sukupuolinormit myös estävät naisia tuomasta satoaan markkinoille. Ja jos naiset onnistuvatkin pääsemään miesten hallitsemille toreille, he kohtaavat niillä vihamielisyyttä.

ILMOITUS

YK:n ruokajärjestö FAO arvioi, että jos naiset saisivat luottoa, työvälineitä ja teknologiaa yhtä helposti kuin miehet, kehittyvien maiden maataloustuotanto voisi kasvaa 20–30 prosenttia. Se puolestaan auttaisi ruokkimaan 100–150 miljoonaa ihmistä lisää.

FAO arvelee myös, että paremmin ansaitsevat naiset käyttäisivät enemmän rahaa lastensa terveydenhoitoon, ravintoon ja koulutukseen. Näillä investoinneilla voisi olla pitkäaikaisia myönteisiä vaikutuksia viljelijäperheille ja heidän naapureilleenkin.

Sindhin maakunta vaikuttaa olevan tosissaan uuden lain täytäntöönpanossa. Pakistanin maareformit ovat kuitenkin kerta toisensa jälkeen kilpistyneet poliittisesti vaikutusvaltaisten suurmaanomistajien vastustukseen.

Englanninkielinen versio