Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni kertoi, ettei työeläkeindeksin palautus entiselleen ole mahdollista Jyväskylässä järjestetyssä kuntavaalitilaisuudessa (IL 17. 2. 20). Samoihin aikoihin työeläkeyhtiöt kertovat ennätystuloksista.

Esimerkiksi työeläkeyhtiö Ilmarisen sijoitukset tuottivat 11,8 prosenttia, sijoitusvarallisuuden arvo nousi yli 50 miljardiin euroon ja vakavaraisuus vahvistui. Asiakaskanta kasvoi, kulut laskivat, kustannustehokkuus parani ja asiakashyvitykset nousevat ennätystasolle. Suomen eläkevarat nousivat viimevuoden lopulla yli 200 miljardiin euroon.

Leikattu indeksi on perustuslain ikäsyrjinnän vastainen laki, kun se alentaa reaalista ostovoimaa vuosittain eläkeläisen ikääntymisen mukaan. Sen sai aikaan Paavo Lipposen sateenkaarihallitus vuonna 1996.

Se säästäisi valtion sosiaalikuluja ja lisäisi verotuloja.

Valtiovarainministerin tulisi ymmärtää, ettei päivitys ole pois valtion kassasta vaan työeläkeyhtiöiden jakovaraisista tuotoista, ja se päinvastoin säästäisi valtion sosiaalikuluja ja lisäisi verotuloja.

Esko Järvenpää
Jämsä