All Over Press/Kimmo Brandt

Rahoitusalan töiden ylityö- ja liukumakielto astui voimaan torstaina 27. helmikuuta kello 8 alkaen.

Työnantajapuoli on ammattiliitto Pron mukaan esittänyt palkkamallia, jonka mukaan enintään puolet palkankorotuksesta jaettaisiin yleiskorotuksena ja vähintään puolet palkkakeskustelun kautta.

– Palkkakeskustelun kautta jaettava korotus todennäköisesti kohdistuisi vain pienelle joukolle toimihenkilöitä, Pron finanssisektorin johtaja Antti Hakala toteaa.

Hän korostaa, että Pro haluaa turvata kaikkien jäsentensä ostovoiman.

– Aikaisemmin tehdyt palkkakeskustelututkimukset osoittavat, että ne rahoitusalan asiantuntijat, jotka eivät tee myyntityötä ja saa myyntibonuksia, saattaisivat jäädä suurella todennäköisyydellä palkkakeskustelukorotuksen ulkopuolelle, Hakala toteaa.

Kiky-tunnitkin kiistakapula

Myös kilpailukykysopimuksen mukaisesta 24 tunnin työajanpidennyksestä luopuminen on kiistanaiheena.

ILMOITUS

Rahoitusalan työtä tehdään pankeissa sekä rahoitus- ja korttiyhtiössä. Syksyllä aloitetut rahoitusalan tes-neuvottelut ovat sujuneet hitaasti. Työehtosopimuksen voimassaolo päättyi 31. tammikuuta 2020 ja nyt ala on sopimuksettomassa tilassa.

Myös Danske Bankin Suomen toiminnoissa alkoi ylityökielto torstaiaamuna 27. helmikuuta ja se on voimassa toistaiseksi. Danske Bankissa on talokohtainen työehtosopimus.

Tätä ylityökielto tarkoittaa

Pron rahoitusalalla julistama ylityökielto on voimassa toistaiseksi.

”Työt tehdään säännöllisen työajan puitteissa. Ylityötä ja lisätyötä ei tehdä. Työasioissa ei matkusteta vapaa-ajalla. Yksilöllisessä työajassa työskennellään työvuorolistan mukaan, eikä työvuorolistoihin sovita muutoksia”, Pro selvittää tiedotteessaan.

Myös varallaolo kuuluu Pron mukaan ylityökiellon piiriin ja sitä ei tehdä. Jos varallaolosta on jo aikaisemmin sovittu ja siitä maksetaan kiinteää korvausta, puhelimeen vastataan, mutta toimenpiteitä ei tehdä eikä myöskään ylitöitä. Liukumia ei saa käyttää työpäivän pidentämiseen. Koulutuksiin saa osallistua vain säännöllisellä työajalla.