Lehtikuva/Matias Rantala

Puoluejohto pyytää Toni Jaloselta selvitystä viikonlopun puheesta.

Perussuomalaisten nuorten toinen varapuheenjohtaja Toni Jalonen viime viikonloppuna Virossa pitämässään puheessa olevansa ”etnonationalisti, traditionalisti ja fasisti”.

Jalonen puhui Etnofutur-kongressissa perussuomalaisten ja Suomen Sisun edustajana. Kongressi oli määritelty ”eurooppalaisten nationalistien kokoontumiseksi, jossa suunnitellaan etnistä tulevaisuutta”.

Muut poliittiset nuorisojärjestöt – Kokoomusnuoret, Demarinuoret, Keskustanuoret, Vihreät nuoret, Vasemmistonuoret, KD Nuoret ja RKP-nuoret – tuomitsevat perussuomalaisten riveissä esiintyvän fasismin eivätkä tee yhteistyötä Perussuomalaisten nuorisojärjestön kanssa.

Keskustanuoret haastoi muut poliittiset nuorisojärjestöt tähän maanantaina.

Tiistaina järjestöt julkistivat yhteisen kannanoton, jossa todetaan, että Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Asseri Kinnunen ei ole tuominnut Jalosen puheita tai irtisanoutunut niistä.

ILMOITUS

Muut poliittiset nuorisojärjestöt korostavat, että niiden toiminta pohjaa liberaalin demokratian ja ihmisoikeuksien puolustamiseen.

“Emme voi missään tapauksessa tehdä yhteistyötä fasistisiksi julistautuvien henkilöiden tai järjestöjen kanssa", sanovat järjestöjen puheenjohtajat.

– Demokratiaa ja ihmisten perusoikeuksia polkevalla fasismilla ei ole sijaa meidän Suomessamme. Vaadimme, että PS ja PS-nuoret putsaavat riveistään fasistiset ja etnonalionalistiset voimat. Ennen sitä millekään yhteistyölle ei ole minkäänlaisia edellytyksiä, toteaa Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula.

Demokratia on aina hauras ja tänäkin päivänä tarvitaan työtä kaikenlaisia sortoaatteita vastaan, vetoaa Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

Vihreiden nuorten puheenjohtajien Brigita Krasniqin ja Amanda Pasasen mukaan etnonationalismi on ollut termi, jolla on yritetty piilottaa rasismi ja fasismi.

– Viimeistään nyt olisi syytä uskoa, että tämä liike tekee ihmisvihamielistäpolitiikkaa.

– Vasemmistonuoret ovat vastustaneet fasismia jo vuodesta 1944, sillä ihmisoikeudet eivät ole mielipidekysymyksiä. Fasismi kytkeytyy tiiviisti rasismiin, jota lujitetaan dis-informaatiolla sekä edesautetaan viimeksi Saksan Hanaussa nähtyä poliittisen terrorin ilmapiiriä, tiivistää Vasemmistonuorten puheenjohtaja Liban Sheikh.

– Me emme tee kompromisseja ihmisoikeuksista ja siksi lopetamme yhteistyön PS-nuorten kanssa kunnes fasistit ovat poissa, sanoo RKP-nuorten puheenjohtaja Frida Sigfrids.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei maanantaina ollut erottamassa Jalosta, vaan häneltä pyydettiin selvitystä Virossa pidetystä puheesta. Puoluehallitus tekee sen pohjalta päätöksen koskien Jalosen jäsenyyttä.