Lehtikuva

Viranomaisten yhteistehovalvonta tarkasti ulkomaisia linja-autokuljetusyrityksiä. Lähes kaikilla oli puutteita.

Lähes kaikilla ulkomaisilla linja-autoyrityksillä on puutteita asiakirjoissa ja ajo- ja lepoaikasäädösten noudattamisessa.

Tämä kävi ilmi, kun Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Aluehallintovirasto, Verohallinto, Tulli ja Poliisi tarkastivat yhdessä ulkomaisten henkilökuljetusyritysten toimintaa Rovaniemellä. Valvonnan kohteena olivat ulkomaiset kuljetusyritykset, jotka harjoittavat Suomen sisäisiä kuljetuksia linja-autolla.

Puutteita lähes kaikilla

Yhteisvalvonnassa tarkastettiin 11 kansainvälistä linja-autokuljetusta.

Markkinakilpailun edellytykset haetaan lain nurjalta puolelta.

Ulkomaisten kuljetusyritysten ajot Suomessa ovat määrällisesti merkittävää ja toimintaa harjoitetaan pääsääntöisesti nykyaikaisella kalustolla. Valvontaiskussa viime viikon torstaina tarkastettiin yhteensä 11 ulkomaisen yrityksen toimintaa.

Puutteita kuitenkin havaittiin lähes kaikilla. Asiakirjapuutteiden lisäksi valvonnassa löydettiin kahdeksan luvatonta liikenteenharjoittamista. Kaksi kuljetusta keskeytettiin ajo- ja leposäädösten rikkomisen vuoksi ja yhdeltä kolmannen maan kansalaiselta epäiltiin puuttuvan työnteko-oikeus.

Epäilyjä alipalkasta

Myös kuljettajien alipalkkauksesta on vahvoja epäilyksiä. Näitä ja muita työsuhteen vähimmäisehtoja sekä työnantajan velvollisuuksiin liittyvien asioiden selvitystä jatketaan.

– On huolestuttavaa, että näin isolla osalla kansainvälisissä henkilökuljetuksissa toimivista yrityksistä markkinakilpailun edellytykset haetaan lain nurjalta puolelta, sanoo Liikenne- ja viestintäviraston johtava asiantuntija Mikko Västilä.