Eeva Suorlahti

Anonyymissä haussa hakijan nimi, sukupuoli ja ikä salataan esikarsintavaiheessa.

Kainuun Vasemmisto esittää, että kunnat ja muut Kainuussa toimivat julkistahot siirtyvät nimettömään eli anonyymiin hakumenettelyyn virkojen ja toimien täytössä.

Anonyymissä haussa hakijan nimi, sukupuoli, ikä ja muut tehtävän hoitoon vaikuttamattomat tiedot salataan esikarsinnassa eli haastatteluvaiheeseen valitaan hakijat vain pätevyyden ja työkokemuksen perusteella.

Osaavaa henkilöstöä Kainuuseen

Aktiivimalli pakotti hakemaan töitä, joihin ei ollut pätevyyttä.

Vasemmistoliitto arvioi, että nimettömällä työnhaulla hakijoiden tasa-arvo paranee ja ikärasismia, sukulaisten ja tuttavien suosimista sekä muita virkavalintojen lieveilmiöitä saadaan poistettua.

Vasemmistoliitto toivoo, että myös Kainuun yritykset siirtyisivät vastaavaan menettelyyn ja ilmoittaisivat kaikki avoinna olevat työtehtävät julkiseen hakuun.

– Osaavan henkilöstön Kainuuseen muuton esteenä on usein puolison työpaikan puute. Kun kaikkia työtehtäviä ei ilmoiteta hakuun, voi muutto tyssätä, vaikka piilotyöpaikka puolisolle olisikin olemassa, vasemmistoliiton piirihallitus toteaa.

Turhat hakemukset vähenneet

Kainuun Vasemmisto huomauttaa, että pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus lopetti juuri niin sanotun aktiivimallin, joka pakotti työttömät tehtailemaan hakemuksia työtehtäviin, joihin heillä ei ollut mitään pätevyyttä. Seurauksena oli turha hakemusruuhka, joka on nyt poistunut.

Nimetöntä työnhakua on kokeiltu myös esimerkiksi Vantaalla, jossa päätettiin viime syksynä, että kaupunki jatkaa kokeilua. Helsinki muuttaa ensi syksynä osan työnhauistaan nimettömiksi. Kokeiluja oin tehty useilla paikkakunnilla.