Lehtikuva/Kalle Parkkinen

Talkootyö loppuu myös mekaanisessa metsäteollisuudessa, ilmoitti Teollisuusliitto sunnuntaina.

Teollisuusliitto hyväksyi valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan tekemät sovintoesitykset mekaanisen metsäteollisuuden ja puusepänteollisuuden sopimusaloille. Aloilla käynnissä olevat tai alkaviksi suunnitellut työtaistelutoimet lopetetaan välittömästi. Töihin palataan tänään kello 22, kuitenkin viimeistään maanantaina kello 6.

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen korostaa, että sovintoesitys syntyi poikkeuksellisen pitkien ja vaikeiden vaiheiden jälkeen. Neuvottelujen lähtökohtana oli työnantajapuolen erittäin raskas heikennyslista nykyisiin työehtoihin.

– Nyt saavutettu sopu on parasta, mitä näissä oloissa oli satavissa. Sovintoesitys poistaa kuitenkin talkootunnit eli 24-kikytuntia sopimuksista. Niin ikään se turvaa ansioiden kasvun sopimuskaudella. Saavutimme siis kaksi keskeistä tavoitettamme ja torjuimme työnantajan tekemät huononnusesitykset. Kiitos tästä kuuluu erityisesti painostustoimiin osallistuneille jäsenillemme, Lehtonen sanoo.

Mekaaniseen metsäteollisuuteen ja puusepänteollisuuteen hyväksytyt sovintoesitykset tuovat aloille yleistä palkankorotuslinjaa myötäilevät 3,3 prosentin korotukset 25 kuukauden sopimuksissa. Palkattomista kiky-tunneista luovutaan. Työnantajille tulee kuitenkin mahdollisuus lisätä rajatusti palkallista työaikaa kolmen työpäivän verran.

Teollisuusliiton hallitus päätti sovintoesitysten hyväksymisestä yksimielisesti lauantaina ylimääräisessä kokouksessaan.

ILMOITUS

Sovun löytymisen myötä Teollisuusliitto lopetti kaikki lakot, tukilakot ja ylityökiellot, jotka ovat voimassa tai alkamassa näillä aloilla. Samoin painostustoimista luovutaan nyt myös biotuotealalla, jossa neuvottelut Metsäteollisuuden kanssa jatkuvat.

Teollisuusliitto on nyt neuvotellut sopimukset suurimpaan osaan sopimusaloistaan. Neuvottelutulos syntyi perjantaina myös kumiteollisuuteen, mutta sitä ei ole vielä hyväksytty liiton elimissä. Kumiteollisuudessa työskentelee noin 1500 teollisuusliittolaista.

Vääntöä tulkinnoista

Metsäteollisuus ry. tiedotti samaisesta mekaanisen metsäteollisuuden ja puusepänteollisuuden sovusta hiukan eri tavalla: Tehtaiden käyntiaika pysyy ennallaan ja tuotannon joustavuus lisääntyy. Työnantajapuolen näkemyksen mukaan kiky-tunnit korvataan tuotannon kannalta paremmilla työaikaratkaisuilla.

Mekaanisen metsäteollisuuden sahojen ja vaneritehtaiden uudet työehdot mahdollistavat aiempaa paremmin tehtaiden jatkuvan käynnin. Niin sanottuja kiky-tunteja koskevaa kirjausta muutettiin, mutta työnantajan kannalta lisätuntien hyödyntämisen mahdollisuudet arkipyhäviikoilla säilyvät, Metsäteollisuus ry. toteaa.

–Työaika sekä tehtaiden käyntiaika pysyvät ennallaan. Paikallisen sopimisen mahdollisuudet laajenevat tehtailla huomattavasti, Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoo.

Paikallisesti voidaan Metsäteollisuuden mukaan sopia tehtaiden jatkuvasta käynnistä aiempaa alemmilla kustannuksilla. Muutos on merkittävä, sillä vanhan sopimuksen mukaiset lisäkorvaukset tekivät keskeytymättömän käynnin niin kalliiksi, että työt sahoilla sekä vaneri- ja liimapuutehtailla keskeytettiin viikonlopuksi tai sunnuntaiksi.