Vihapuhe, rasismi ja kiusaaminen ovat alkaneet levitä kuin syöpä tehden etäpesäkkeitä yhteiskunnan eri osa-alueille. Niiden kitkemiseksi on tehtävä lujasti töitä.

Kaikenlaista kiusaamista esiintyy pahimmillaan läpi elämän. Sen muotoina ovat esimerkiksi työpaikkakiusaaminen, poliittinen syrjiminen, kansallisuuden tai ihonvärin perusteella tapahtuva syrjintä, ikä ja vanhojen ihmisten kaltoinkohtelu. Myös uskonnon tai muun vakaumuksen mukaan tapahtuva kielteinen lokerointi on yleistä.

Pahimmillaan rasismi, vihapuhe ja kiusaaminen muuttuvat pakkomielteiseksi vainoamiseksi, jota harjoittaa yksi ihminen tai kokonainen yhteisö. Moni lähtee mukaan pelosta. Hiljaisena hyväksyjänä voi välttää kiusatun kohtalon, mutta moni myös nauttii kiusaajan ja varsinkin voittajan puolella olemisesta. Rasismi, vihapuhe, kiusaaminen ja vainoaminenkin on tehtävä rangaistavaksi.

Jorma Talikka
Janakkala

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!