Lehtikuva/Jussi Nukari

Suomi aloitti koriksen EM-karsinnat alavireisesti. Peli kulki heikosti, eivätkä liki 7 000 katsojaakaan saaneet kannustettua maajoukkuetta voittoon.

Miesten korismaajoukkue, Susijengi, aloitti torstai-iltana EM-karsintapelit Metro Areenalla Espoossa. Täpötäydessä hallissa – 6 779 katsojaa – vastaan marssi vastustaja pahimmasta päästä, Serbia, arvokisojen kestomenestyjä. Samassa karsintalohkossa pelaavat myös Georgia ja Sveitsi.

Suomi joutui peliin ilman kirkkaimpia tähtiään, Chicago Bullsin Lauri Markkasta ja Bayern Münchenin Petteri Koposta. Heitä eivät seurat päästäneet karsintoihin, ja Serbialtakin puuttui monta maailmantähteä.

Valmentaja Henrik Dettmann heitti avaukseen vitjan Sasu Salin, Shawn Huff, Jamar Wilson, Alex Murphy ja Tuukka Kotti. Susijengi aloitti huolimattomasti saamatta altakaan palloa sisään, ja Serbia otti pian 5–0-johdon.

Alku oli vaisu. Topias Palmi sentään säväytti kolmosellaan (7–9), ja toi hivenen eloa peliin. Mutta jakso lipsahti serbeille jopa 19–10. Levypalloja se otti 15 Suomen viittä vastaan.

ILMOITUS

Toinen neljännes sujui yhä sähläillen. Suomi tosin tiivisti lähipuolustusta, mutta Serbia alkoi heittää kaukaa tarkemmin. Kukaan Susijengistä ei onnistunut heitoissa. Alexander Madsen blokkasi kerran näyttävästi ja heitti perään kolmosen, mikä nosti hetkeksi meteliä hallissa.

Puoliajan koittaessa Serbia oli venyttänyt johtoaan: 37–24. Levypalloissakin se hallitsi edelleen selvästi (25–14). Dettmannin valmennustiimille ja pelaajille jäi tauoksi paljon tuumaamista.

Lepotauon jälkeen ero kaventui hetkeksi jo 8 pisteeseen. Suomi pääsi astetta paremmin mukaan peliin, mutta heittopeli pysyi yhtäläisen surkeana. Serbia jatkoi vahvasti jakson vanhetessa, ja Suomi vetäytyi aikalisälle kun ero oli revähtänyt taas 17 pisteeseen. Vaan Serbia painoi yhä lujemmin, ja kolmas jakso loppui suurinumeroisesti 60–37.

Käytännössä ottelu ratkesi jo siihen, jännite oli kadonnut.

Viimeinen neljännes lähinnä pelailtiin. Mikko Koivisto upotti pari kaunista koria, mutta jaksosta ei jäänyt kovasti positiivista mukaan vietävää.

Lopputulos oli 80–58. Serbia oli joka suhteessa edellä Suomea. Ottelun parhaaksi pistemieheksi nousi serbien 213-senttinen torni Miroslav Raduljica 19 pisteellään ennen Suomen takamies Topias Palmia (15 pistettä). Levypallot Serbia hoiti murskaavin 50–28-luvuin.

Susijengi esiintyi alavireisesti läpi pelin. Näkyi, että yhdessä oli pelattu liian kauan sitten, ja syötöissä ja pelikuvioissa haparoitiin pahimmin. Huolestuttavaa, että heittäjistäkään ei kukaan osunut kunnolla – ei edes Sasu Salin, joka vastikään on tehnyt rankkaa jälkeä Espanjan ykkösliigassa.

Karsintataival on avattu. Sunnuntain tuiki tärkeässä pelissä tulee vastaan Sveitsi, ja siellä kentälle juoksee onneksemme myös Petteri Koponen. YleTV2 näyttää ottelun Fribourgista klo 20:15 alkaen.

Mutta petrattavaa Suomella on, paljon petrattavaa.