Anniina Säilynoja

Käytäntö on voimassa jo kahdeksassa maassa ja leviää.

Iso-Britannia, Ranska ja Irlanti saivat parhaat pisteet eurooppalaisia tupakkapoliittisia toimenpiteitä koskevassa maalistauksessa. Hännille jäivät Saksa, Sveitsi ja Luxemburg. Suomi sijoittui kuudenneksi samoin kun kolme vuotta sitten edellisessä listauksessa.

Listaus julkistettiin torstaina Berliinissä Euroopan tupakka vai terveys -konferenssissa.

Kaikissa parhaat pisteet saaneissa valtioissa on otettu käyttöön tuotemerkittömät tupakkarasiat. Pohjoismaista Norja ehätti ensimmäiseksi. Norja riisui tuotemerkit myös nuuskarasioista.

– Tuotemerkittömät pakkaukset on otettu käyttöön kahdeksassa maassa ja ne pitäisi ottaa käyttöön kaikissa muissakin Euroopan maissa, sanoo raportin tekijä Luk Joossens Euroopan Syöpäjärjestöistä.

Tupakkatuotteiden pakkausten yhtenäistämisellä lainsäädännön avulla on suuri vaikutus varsinkin nuorten tupakointiin.

ILMOITUS

– Myös Suomessa tulisi siirtyä tuotemerkittömiin pakkauksiin, kuten myös keväällä sosiaali- ja terveysministeriölle raporttinsa jättänyt tupakkatyöryhmä kehotti. Tuotemerkittömyys vähentää tutkitusti nuorten kiinnostusta tupakkatuotteisiin, huomauttaa Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Eeva Ollila. 

Lisäksi Ollilan mukaan on tärkeää tehostaa tupakkatuotteiden käytön lopettamisen tukea. Lopettamisesta tulee aina iso terveyshyöty. Se vaikuttaa myös annettuihin hoitoihin ja sairaudesta toipumiseen.

Iso-Britannia, Ranska, Irlanti, Norja, Turkki, Slovenia, Belgia ja Israel ovat ottaneet käyttöön tuotemerkittömät tupakkapakkaukset. Unkarissa laki tulee voimaan 2022, ja Hollanti ja Tanska ovat ottamassa käyttöön tuotemerkittömiä pakkauksia hyvin pian.

Vuoden 2019 raportissa on mukana 36 Euroopan maata. Listauksen pohjana on käytetty kriteereinä muun muassa tupakan verotusta ja hintapolitiikkaa, tupakointikieltoja julkisilla paikoilla, mainonnan rajoituksia, varoitukset tupakkapakkauksissa ja kuluttajille tarjottua tietoa tupakoinnin vaaroista. 

 Suomella on kunnianhimoinen tavoite saada tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö loppumaan vuoteen 2030 mennessä.