Lehtikuva/Roni Rekomaa

Eniten tällä hetkellä jumittaa mekaanisen metsäteollisuuden neuvotteluissa.

Uusia työehtosopimuksia syntyy tasaiseen tahtiin yleistä linjaa noudattaen. Palkattomat kiky-tunnit jäävät historiaan ja palkat nousevat runsaat kolme prosenttia kahdessa vuodessa.

Tuoreimpina syntyivät sopimukset paperiteollisuuden toimihenkilöille ja toimittajille lehdistössä.

Ammattiliitto Pro hyväksyi keskiviikkona paperiteollisuuden toimihenkilöiden sovintoratkaisun alan uudeksi työehtosopimukseksi ensi vuoden loppuun asti. Sopimuskauden aikana palkkoja korotetaan 3,3 prosenttia ja niin sanotuista kiky-tunneista luovutaan.

Sovinto päätti paperiteollisuuden toimihenkilöiden kolmiviikkoisen työnseisauksen ja satamatyönjohtajien tukilakon.

Palkkoja korotetaan 1.4.2020 lähtien 0,7 prosentin yleiskorotuksella ja 0,6 prosentin yrityskohtaisella erällä sekä 1.3.2021 lähtien 1,2 prosentin yleiskorotuksella ja 0,8 prosentin yrityskohtaisella erällä. Työnantaja neuvottelee yrityskohtaisista eristä luottamusmiehen kanssa ja jos sopimukseen ei päästä, korotetaan kaikkien yrityksen toimihenkilöiden palkkoja yrityskohtaisen erän verran.

ILMOITUS

Pron puheenjohtajan Jorma Malisen mukaan liiton neuvotteluratkaisuista tämä oli vaikein saavuttaa.

– Aiemmin saaduista sopimusratkaisuista ei juuri ollut apua syntyneessä sovintoesityksessä. Olemme tyytyväisiä siihen, että tämä pitkään kestänyt työehtoriita saatiin ratkaistua. Toivomme, että jatkossa Metsäteollisuus ry keskittyy parantamaan alan kilpailukykyä keinoilla, jotka aidosti vaikuttavat tuottavuuden kehittämiseen.

Pron paperiteollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksen piiriin kuuluu noin 2 500 henkilöä.

Journalisteille päivä palkallista koulutusta

Myös Journalistiliiton valtuusto hyväksyi lehdistön uuden työehtosopimuksen keskiviikkona. Kiky-tunnit poistuvat, jouluvapaa palaa, lomat säilyvät ennallaan ja palkkoihin tulee korotuksia, liitto tiedotti.

Työnantajaa edustava Medialiitto hyväksyi sopimuksen omalta osaltaan jo viime viikolla.

– Kaikissa uusissa työehtosopimuksissa kikyä on kompensoitu jollain tavoin. Meillä tämä tarkoittaa sopimukseen tullutta 7,5 tunnin palkallista koulutusta, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho.

– Myös sopimuskauden pidentäminen 25:stä 28 kuukauteen auttoi sopimuksen synnyssä.

Aho pitää hyvänä, että työnantaja halusi kiky-kompensaationa lisää koulutusta työehtosopimukseen. Myös jäseniltä on tullut paljon viestiä siitä, että koulutusta tarvitaan.

Mekaanisessa ei edistystä

Vaikein tilanne nyt sovittelussa olevissa sopimuksissa on mekaanisessa metsäteollisuudessa. Osapuolet olivat koolla viimeksi tiistaina 18.2. Ratkaisua ei löytynyt eikä uutta tapaamista sovittu.

Lakko ja tukilakko jatkuvat mekaanisen metsäteollisuuden valikoiduilla lakkotoimipaikoilla ja ylityökielto koko sopimusalalla.

Myös puusepänteollisuutta ja biotuoteteollisuutta koskevien työriitojen sovittelu Teollisuusliiton ja Metsäteollisuuden välillä on aloitettu, mutta ratkaisua ei ole syntynyt eikä uutta tapaamista ole sovittu.

Puusepänteollisuuden ja biotuoteteollisuuden lakonuhka ja ylityökielto ovat edelleen voimassa.

Teollisuusliiton tähän mennessä solmimien sopimusten piirissä on yli 200 000 työntekijää ja sopimuksia on syntynyt 21. Palkattomat kiky-tunnit poistuvat uusista työehtosopimuksista. Palkankorotuslinja noudattelee teknologiateollisuuden sopimuksen 3,3 prosentin tasoa.