Lehtikuva/Emmi Korhonen

Vasemmistoliiton puoluehallitus teki linjauksen kokouksessaan.

Luonnollisia monopoleja, kuten vesihuoltoa, ei tule yksityistää, linjaa vasemmistoliitto. Vasemmistoliitto vaatii maa- ja metsätalousministeri Jari Leppää (kesk.) tuomaan pikaisesti lakiesityksen siitä, miten suomalaisen vesihuollon yksityistäminen estetään lailla.

– Kun on kyse kaikkien tarvitsemista palveluista, kuten esimerkiksi vesihuollosta, ei omistusta ja päätäntävaltaa saa siirtää voittoa tavoittelevien toimijoiden käsiin. Caruna-kauppojen jälkeen nousseet sähkönsiirron kuluttajahinnat ovat varoittava esimerkki, joka pitää ottaa tosissaan, sanoo vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tiedotteessa.

Andersson huomauttaa, että luonnollisessa monopolissa ei synny kilpailua eikä asiakkaalla ole sellaisessa tilanteessa mahdollisuutta kilpailuttaa palveluntarjoajaa.

– Tällaisia yksityistämishankkeita ei voi hyvällä tahdollakaan nähdä kuluttajan edun mukaisena.

Vasemmistoliiton tiedotteessa viitataan varoittavana esimerkkinä Britanniaan, jossa vesihuolto on yksityistetty. Siellä yhtiöt ovat jättäneet investoinnit tekemättä, mutta omistajille on kertynyt liikevoittoa.

ILMOITUS

– Kun toiminnan päämääränä on tehdä bisnestä, eivät voitot hyödytä palvelusta maksavia kuluttajia vaan yrityksen omistajia. Tämän vuoksi monopoliasemassa harjoitettavan liiketoiminnan päätösvaltaa ei tule luovuttaa yksityiselle sektorille, Andersson sanoo.

Vesiosuuskuntia ei olla kieltämässä

Suomessa vesihuollon yksityistäminen nousi niin sanotusti tapetille, kun Jyväskylän kaupunki kertoi suunnittelevansa vesihuollon siirtämistä osittaiseen yksityisomistukseen. Julkisen keskustelun jälkeen kaupunki keskeytti selvityksen.

Samaan aikaan vasemmistoliittolaiset aktiivit perustivat kansalaisaloitteen, jossa esitetään vesihuollon yksityistämisen estäminen. Se on kerännyt kolmessa viikossa lähes 90 000 allekirjoitusta. Eduskuntakäsittelyyn vaadittavat 50 000 allekirjoitusta aloitteeseen tuli alle viikossa.

Vesihuollon osalta vasemmistoliitto sallisi jatkossakin jäsentensä ylläpitämät, ammattimaiset ja tarkkaan säädellyt vesiosuuskunnat.