Lehtikuva/Sarah Silbiger

Kiltisti Trumpin käsikassarana toimineen oikeusministeri William Barrin harkitsevan eroamista, koska Trump ei ole lopettanut twiittailua oikeustapauksista.

Presidentti Donald Trump väitti tiistaina toimittajille olevansa Yhdysvaltain korkein lainvalvontaviranomainen. Trump perusteli tällä sitä, että hän puuttui yksittäiseen, apuriaan Roger Stonea koskevaan oikeustapaukseen.

Trumpin vaalikampanjassa työskennellyt Stone todettiin marraskuussa syylliseksi seitsemään rikokseen, muun muassa valehteluun kongressille, todisteiden hävittämiseen ja oikeudenkäytön estämiseen. Stonen tuomiota ei ole vielä julistettu, mutta sitä odotetaan ennen tämän kuun loppua.

Trump twiittasi tiistaina, että Stone ansaitsisi uuden oikeudenkäynnin.

Oikeusministeri Barr puuttui kesken olevaan oikeudenkäyntiin.

Oikeusministeri välikätenä

Viime viikolla Trump arvosteli twiitissään liittovaltion syyttäjiä, jotka esittivät Stonelle 7–9 vuoden vankeustuomiota.

Oikeusministeri William Barr puuttui tämän jälkeen tapaukseen ja suositteli lievempää tuomiota.

ILMOITUS

Yhdysvaltain järjestelmässä oikeusministeri – ei presidentti – on korkein lainvalvontaviranomainen, mutta tällainen puuttuminen kesken oleviin yksittäisiin oikeustapauksiin on erittäin poikkeuksellista.

Barr onkin joutunut ankaran arvostelun kohteeksi. Yli 2 000 entistä oikeusministeriön työntekijää julkaisi avoimen kirjeen, jossa he vaativat Barria eroamaan.

Sen verran kritiikki kirpaisi Barria, että hän julkisesti kehotti Trumpia lopettamaan twiittailun oikeustapauksista, koska se tekee hänen työnsä mahdottomaksi.

Ainakin Washington Post ja uutistoimisto AP kertoivat keskiviikkona, että Barr on lähipiirilleen sanonut harkitsevansa eroamista, koska Trump ei ole neuvoa noudattanut.

Armahduksia talousrikollisille

Roger Stone on kuudes entinen Trumpin avustaja, joka saa tuomion erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkinnan perusteella. Mueller tutki Venäjän vaikuttamista vuoden 2016 vaaleihin.

Tiistain twiittimyrskyssään Trump sanoi harkitsevansa, että hän haastaisi oikeuteen ne, jotka osallistuivat Muellerin tutkintaan.

Trump julisti tiistaina myös joukon armahduksia, joita saivat etupäässä talousrikoksista tuomitut. Heidän joukossaan on Michael Milken, joka 1980-luvulla nousi kasinokapitalismin symboliksi.

Milken sai aluksi 10 vuoden tuomion, joka lyhennettiin kahdeksi vuodeksi. Hän on jo aikoja sitten vapautunut, joten armahdus ei siihen vaikuta.

Armahdettuihin kuuluu myös entinen New Yorkin poliisikomentaja Bernie Kerik, joka 2010 oli saanut tuomion muun muassa petoksesta. Myös Kerik on jo tuomionsa istunut.

Trumpin henkilökohtainen lakimies, entinen New Yorkin pormestari Rudy Giuliani on kampanjoinut sekä Milkenin että Kerikin armahduksen puolesta.

Rötöskuvernööri vapaaksi

Kaikkein eniten hämmästystä Trumpin tiistaisissa armahduksissa on herättänyt entinen Illinoisin kuvernööri Rod Blagojevich, joka kuuluu demokraattipuolueeseen.

Illinois on osavaltio, jossa demokraattien sisäinen peli on aina ollut kovaa ja likaista. Blagojevichia pidetään suorastaan tämän mädännäisyyden ruumiillistumana.

Blagojevich sai tuomionsa siitä, että hän yritti salaisesti tarjota rahalla ostettavaksi Illinoisin senaattorinpaikkaa, joka vapautui kun Barack Obama valittiin presidentiksi 2008.

Blagojevich sai tästä sekä muista rikoksista 14 vuoden tuomion vuonna 2011. Hän olisi ollut vapautumassa vasta 2024.

Trump perusteli armahdustaan sillä, että Blagojevichin saama tuomio oli ”naurettava”. Trump sanoi toimittajille, että Blagojevich ”vaikuttaa erittäin mukavalta ihmiseltä, mutta en tunne häntä”.

Blagojevich oli vuonna 2010 kilpailemassa Trumpin isännöimmässä Diili-ohjelmassa.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!