Antti Yrjönen

”Tällä hetkellä rauhanprosessi ei etene.”

Kansanedustaja Pia Lohikoski on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen Länsi-Saharan tilanteesta. Hän kritisoi EU:n ja Marokon välisiä kauppasopimuksia kansainvälisen oikeuden näkökulmasta, koska ne rikkovat Länsi-Saharan itsemääräämisoikeutta. Lohikosken mukaan Suomen tulisi rauhanneuvotteluiden edistämiseksi harkita Länsi-Saharan itsenäisyyden tunnustamista.

Lohikoski kysyy, onko EU:n ja Marokon vuoden 2019 kalastuskumppanuussopimus Euroopan unionin tuomioistuimen päätösten ja kansainvälisen oikeuden mukainen. Lisäksi hän kysyy, miten hallitus suhtautuu Länsi-Saharan itsenäisyyden tunnustamiseen.

Marokko on miehittänyt Länsi-Saharaa vuodesta 1975. Samana vuonna YK:n kansainvälinen tuomioistuin totesi, ettei Marokolla ole oikeutta Länsi-Saharan alueeseen ja että alueen väestöllä on itsemääräämisoikeus, eli oikeus vapaasti päättää omasta poliittisesta statuksestaan ja tulevaisuudestaan.

Vuonna 1991 solmitun Marokon ja Länsi-Saharan itsenäisyysliikkeen Polisarion välisen rauhansopimuksen ehtona oli kansanäänestyksen järjestäminen, jossa Länsi-Saharan väestö saisi päättää omasta tulevaisuudestaan. Marokko on kuitenkin estänyt kansanäänestyksen ja Länsi-Saharan alkuperäisväestön sahrawien itsemääräämisoikeuden toteutumisen.

Kymmenet YK:n jäsenvaltiot ja Afrikan unioni ovat nykyään tunnustaneet Länsi-Saharan eli Saharan demokraattisen arabitasavallan. Ruotsin parlamentti suositteli hallitukselle Länsi-Saharan tunnustamista vuonna 2012.

ILMOITUS

– Länsi-Saharan tunnustaminen lähettäisi selkeän viestin, jonka mukaan Marokon Länsi-Saharan miehitystä ei hyväksytä. Se edistäisi myös osaltaan Länsi-Saharan itsemääräämisoikeuden toteutumista, Lohikoski sanoo.

Hänen mukaansa Länsi-Saharan konfliktiin on löydettävä kiireellisesti rauhanomainen ja oikeudenmukainen ratkaisu. Tällä hetkellä rauhanprosessi ei etene.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!