Lehtikuva/Jonas Walzberg

”Kova ydin” -ryhmä suunnitteli tekevänsä useita terrori-iskuja, joilla se halusi luoda sisällissodan kaltaisen tilanteen.

Saksalainen Welt am Sonntag -lehti kertoi sunnuntaina, että Saksassa paljastuneella äärioikeiston terroristisolulla on kytkentä suomalaiseen Odinin sotureihin.

Saksassa pidätettiin viime perjantaina 12 miestä epäiltynä suunnitelmista iskeä moskeijoihin sekä poliitikkojen ja turvapaikanhakijoiden kimppuun. Tavoitteena oli liittotasavallan syyttäjien mukaan luoda ”sisällissodan kaltainen tilanne”.

Pidätykset tehtiin laajassa poliisioperaatiossa, jossa poliisin erikoisjoukot muun muassa tekivät etsinnät 13 paikkaan peräti kuudessa Saksan osavaltiossa.

Pidätetyistä yksi on itse poliisi.

Syyskuussa perustettu ryhmä

Pidätettyjen epäillään kuuluvan viime syyskuussa perustettuun ryhmään nimeltä Der harte Kern (Kova ydin).

Pidätetyistä neljää epäillään Der harte Kern -ryhmän perustamisesta ja muita rahan, aseiden ja muun tuen toimittamisesta ryhmälle.

ILMOITUS

Ryhmän johtajana pidetty 53-vuotias Werner S. asuu Augsburgissa. Augsburg sijaitsee Baijerissa, joten ainakaan päätekijäksi epäilty ei ole itäisen Saksan puolelta.

Toiseksi päätekijäksi poliisi epäilee Tony E. -nimistä miestä. Saksassa rikosepäiltyjen sukunimistä kerrotaan vain ensimmäinen kirjain.

Pidätetyistä yksi on itse poliisi. Myös hän on ilmeisesti läntisen Saksan puolelta, koska pidätyksestä kertoi Nordrhein-Westfalenin osavaltion sisäministeriö.

Poliisin mukaan Wener S. järjesti viime viikolla kokouksen, jossa ryhmä suunnitteli kymmentä erillistä iskua. Niihin olisi kuulunut moskeijoissa tehtäviä joukkomurhia, mallina Uuden-Seelannin Christchurchissa viime vuoden maaliskuussa tehty joukkomurha. Siinä australialaismies surmasi 51 ihmistä ja haavoitti 49:ää.

Uhka otetaan vakavammin

Welt am Sonntagin mukaan poliisi löysi ratsioissa sekä aseita että kotitekoisten pommien valmistamiseen tarvittavia materiaaleja.

Saksalaisten lehtien mukaan poliisi pääsi terroristisolun jäljille sen sisälle soluttautuneelta tulleen vihjeen perusteella.

Liittovaltion tuomioistuin määräsi lauantaina, että pidätetyt pidetään vangittuina tutkinnan ajan.

Äärioikeiston terroriuhka on otettu Saksassa aiempaa vakavammin sen jälkeen kristillisdemokraattinen paikallispoliitikko Walter Lübcke murhattiin viime kesäkuussa ja lokakuussa tehtiin isku synagogaan itäisen Saksan Hallessa.

Sisäministeri Horst Seehofer ilmoitti joulukuussa perustettavaksi 600 uutta virkaa väkivaltaista äärioikeistoa jäljittämään. Liittovaltion poliisin mukaan tiedossa on 48 vaaralliseksi luokiteltua äärioikeistolaista.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!