Antti Yrjönen

”Turun kaupunki ajaa kolmannen sektorin ulos työllistämisestä.”

Kansanedustaja Johannes Yrttiaho vaatii perumaan työttömien yhdistyksiin kaavaillut leikkaukset. Työttömien Keskusjärjestön mukaan kaupungit suunnittelevat talousahdingossaan niiden tuen supistamista. Tämä uhkaa muun muassa ruokalatoimintaa.

Turussa toimivat Turun Seudun TST ry ja alueellinen Varissuon Työ ja Toiminta VT ry. Turun kaupunginhallitus päätti viime maanantain kokouksessaan työttömien yhdistysten toiminta- ja vuokra-avustusten leikkaamisesta. Työllisyysmäärärahojen leikkaamisesta se päätti jo aiemmin helmikuussa.

Yrttiahon mukaan leikkaukset vaarantavat yhdistysten toiminnan jatkumisen.

– Yhdistykset tekevät tärkeää työtä työttömien työllistämiseksi ja kuntouttavan työtoiminnan järjestämiseksi sekä työttömien etujen valvomiseksi.

– Yhdistykset ovat mukana ihmisten arjessa monella muullakin tavalla muun muassa ruokalatoimintansa, kerhotoiminnan ja alueellisten kokous-, harraste- ja liikuntatilojen ja palveluiden tarjoajina. Esimerkiksi Turun Varissuolla työttömien yhdistysten Majanummen toimitila muodostaa koko lähiöalueen asukkaiden ja yhdistysten kohtaamispaikan. Nyt Varissuon työttömien toiminta uhkaa loppua kokonaan, kansanedustaja sanoo.

ILMOITUS

Yrttiaho on jättänyt leikkauksista kirjallisen kysymyksen työministerille. Maan hallitus on asettanut tavoitteen työllisyysasteen nostamiseksi 75 prosenttiin. Osana tavoitteen saavuttamista käynnistetään työllistämisen kuntakokeilut, joissa työvoimapalveluita siirretään valtiolta etenkin suurille keskuskaupungeille.

”Vaikeuttaa työllisyystavoitteen saavuttamista”

– Kolmannen sektorin roolia työllistämistoiminnassa ei tällä siirrolla liene tarkoitus kaventaa. Työttömien yhdistysten toiminnan alasajo vaikeuttaa hallituksen työllisyysastetavoitteiden saavuttamista. On myös selvää, että se johtaa pitkäaikaistyöttömien aseman merkittävään heikkenemiseen, Yrttiaho huomauttaa.

Hän kysyy, mitä ministeri aikoo tehdä työttömien yhdistysten toiminnan turvaamiseksi ja mikä on kolmannen sektorin rooli hallituksen työllisyyskokeilussa. Turun lisäksi työttömien yhdistysten toiminta on leikkausten seurauksena vaakalaudalla ainakin Jyväskylässä.

Turun tilanteesta Yrttiaho sanoo, että taloudellista perustetta leikkauksille ei ole. Turun kaupunginhallitus on jättänyt kokonaan jakamatta lähes 600 000 euroa avustuksiin budjetoitua rahaa.

– Näyttää selvältä, että kaupunki pyrkii leikkauksilla siirtämään työllistämistoiminnan pitkään toimineilta – työnsä osaavilta – kolmannen sektorin toimijoilta omaan työllisyyspalvelukeskukseensa.

Hyvin toimivaa ei pidä särkeä, hän sanoo.

– Miksi kolmas sektori halutaan ajaa ulos työllistämisestä? Onko kaupungin lopullisena tavoitteena siirtää työllistämistoiminta yhä laajemmin yksityisille palveluntarjoajille?