Lehtikuva/Roni Rekomaa

Ylempien toimihenkilöiden ensimmäinen sopimus koskee 60 000 henkilöä.

Myös teollisuuden toimihenkilöiden sopimussuma on purkautumassa yleistä linjaa noudattaen. Kiky-tunnit poistuvat ylemmiltä toimihenkilöiltä teknologiateollisuudessa ja kemian alalla. Jo keskiviikkona Ammattiliitto Pro hyväksyi energia-alan toimihenkilöiden sovintoesityksen.

Palkat nousevat 3,3 prosenttia kaikissa nyt hyväksytyissä sopimuksissa.

Ylemmät Toimihenkilöt YTN hyväksyi teknologiateollisuuden ja kemian neuvottelutulokset ylempien toimihenkilöiden uusiksi työehtosopimuksiksi tänään torstaina.

– Olen tyytyväinen, että ensimmäiset sopimukset on vaikealla liittokierroksella saatu ja suma lähtee vihdoin purkautumaan. Jäsenistön kannalta tärkein tavoite toteutuu, kun kiky-tunnit poistuvat sopimuksista ja ilmaisen työn tekeminen päättyy. Inflaatioennusteisiin peilaten palkankorotukset pitänevät ylempien toimihenkilöiden ostovoiman ennallaan, YTN:n puheenjohtaja Teemu Hankamäki arvioi.

YTN:n ja Teknologiateollisuus ry:n välinen sopimus koskee yli 60 000 ylempää toimihenkilöä ja se on teollisuuden toiseksi suurin työehtosopimus.

ILMOITUS

YTN:n neuvottelupäällikkö Petteri Oksa on tyytyväinen siihen, että vaikeasta lähtötilanteesta ja hankalista aiheista huolimatta neuvotteluosapuolet pystyivät koko pitkän neuvotteluprosessin aikana rakentavaan keskusteluun ja ratkaisu löytyi neuvottelemalla.

Lisätyöstä maksetaan palkka

Myös Oksa nostaa sopimuksen tärkeimmäksi asiaksi kiky-tuntien eli ilmaisen työn poistumisen. Hänen mukaansa sopimus tarjoaa muilta osin jotakin hyvää molemmille osapuolille.

– Sopimus antaa lisää mahdollisuuksia sopia vapaa-ajalla matkustamisen korvaamisesta sekä kiinnittää huomiota työhyvinvointiin ja jaksamiseen. Toisaalta kiky-tuntien poistumisen myötä työnantaja saa lisää työkaluja joustoihin. Kaiken kaikkiaan pidän saatua sopimusratkaisua vallitseviin olosuhteisiin nähden kohtuullisena, Oksa sanoo.

Kysymys kiky-tunneista ratkaistiin sopimuksessa siten, että jatkossa työnantaja voi osoittaa ylemmälle toimihenkilölle 16 tuntia lisätyötä. Tunteja ei voi kuitenkaan sijoittaa arkipyhille eikä kyseisten viikkojen lauantaille. Lisäksi työnantaja voi tietyissä tilanteissa sijoittaa yhden kahdeksan tunnin koulutuspäivän vapaapäivälle. Näistä kaikista tunneista maksetaan peruspalkka ilman lisiä tai korotuksia.

Lisäksi työaikaa on mahdollista pidentää paikallisesti sopien.

Myönteistä sopimuksessa on, että se säilyttää tarpeellisia työtunteja ja turvaa kilpailukykyä. Työaikaratkaisu räätälöitiin juuri tälle henkilöstöryhmälle sopivaksi, summaa neuvottelujohtaja Jarkko Ruohoniemi Teknologiateollisuudesta.

Pron keskiviikkona hyväksymässä energia-alan toimihenkilöiden sovintoesityksessä kiky-tunnit poistuvat ilman kompensaatiota 1.2.2020 lukien.

– Neuvottelutulosta voidaan pitää vallitsevissa olosuhteissa vastuullisena kokonaisuutena työtaisteluiden välttämiseksi, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen luonnehti.

Pron energia-alan sopimuksen piirissä on noin 4 000 toimihenkilöä.