Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

UPIn Mika Aaltola varoitti demokratian haavoittuvuudesta Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosikokouksessa.

Demokratiat joutuvat taistelemaan olemassaolostaan kolmen vaikutuksen ristiaallokossa, sanoi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosikokousesitelmässään Helsingissä.

Niitä ovat autoritääristen maiden harjoittama ulkoinen häirintä, rajat ylittävät erilaiset ideologiset liikkeet ja sisäisten vastakohtaisuuksien kärjistyminen. Vaikutukset tuntuvat voimakkaimmin erityisesti demokraattisten järjestelmien kriittisissä kohdissa eli vaalien ja kansanäänestysten yhteydessä.

Aaltolan mukaan näitä vaikutuksia vastaan “suuret valtiot ovat paremmin puskuroituja, ja uivat vakaammin, mutta niissä suuria luisuja on vaikea pysäyttää”.

Pienissä maissa romahdukset etenevät nopeimmin ja syvemmälle, Aaltola sanoi. Hänen mukaansa pienemmissä maissa kansalaiset kääntyvät helpommin kannattamaan politiikka, “joka on rajumpaa, voimallisempaa ja ajankohtaisesta jakautumasta nousevaa.

– Vallalle pääsevät intohimot, refleksit ja sokea usko nopeita ratkaisuja tarjoaviin poliitikoihin ja liikkeisiin.

ILMOITUS

Aaltolan mukaan erityisesti sosiaalisella medialla on taipumus vahvistaa näitä ilmiöitä, mikä osaltaan korostaa vapaan ja riippumattoman median sekä muiden luotettavien tietolähteiden merkitystä.

– Kansalaisia ei enää sido yhteen isänmaallisuuden kaltainen jaettu ystävyys, vaan jaettu inho toisia kohtaan, Aaltola sanoi.

– Omat edut koetaan yhteisiä etuja tärkeämmiksi. Ulkoinen vihollinen ei enää yhdistä, vaan vastakohtien kärjistymisen myötä sille syntyy tilaisuus vaikuttaa sisäisiin kamppailuihin, joissa aiemmin vain poliittisina kilpailijoita pidetyt koetaan nyt pahempina vihollisina kuin ulkoiset toimijat”

Aaltola arvioi, että Yhdysvaltain marraskuiset presidentinvaalit saattavat muodostaa tärkeän saranakohdan demokratioiden jatkuvasti laajenevassa ja yhä syvenevässä luisussa.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön puheenjohtajana jatkaa toimittaja Jarmo Mäkelä.