Greenpeace/Jonne Sippola

Tuoreen kartoituksen mukaan pingviinien määrä on vähentynyt dramaattisesti Antarktiksen kolonioissa 50 viime vuoden aikana.

Myssypingviinien kolonioita kartoittaneet tutkijat ovat havainneet dramaattisen kadon Antarktiksella sen jälkeen, kun kolonioita kartoitettiin viimeksi lähes 50 vuotta sitten. Myssypingviinien määrä oli laskenut joka ikisessä Elefanttisaarella lasketussa koloniassa.

Elefanttisaaren myssypingviinit olivat kaiken kaikkiaan vähentyneet 60 prosenttia vuoden 1971 jälkeen. Pesiviä pareja oli nyt yhteensä 52 786, kun vuonna 1971 niitä oli 122 550, kertoo Greenpeace tiedotteessaan.

Pahimmillaan pingviinikoloniat olivat romahtaneet jopa 77 prosenttia. Tutkijaryhmä osallistui Greenpeacen tutkimusmatkalle Eteläisellä jäämerellä.

Pingviinien väheneminen viittaa perustavanlaatuisiin muutoksiin Eteläisen jäämeren ekosysteemissä.

– Pingviinien merkittävä väheneminen viittaa perustavanlaatuisiin muutoksiin Eteläisen jäämeren ekosysteemissä viimeisen 50 vuoden aikana, sanoo tiedotteessa yksi tutkimuksen johtajista Stony Brookin yliopiston apulaisprofessori Heather J. Lynch.

– Muutokset vaikuttavat kaikkeen elämään. Niiden taustalla voi olla monia syitä, mutta kaikki todisteet osoittavat ilmastonmuutokseen päätekijänä.

ILMOITUS

Tuore lämpöennätys

Helmikuun alussa Antarktiksella mitattiin korkein lämpötila koskaan, kun argentiinalaisen tutkimusasema Esperanzan lämpömittari saavutti 18,3 celsiusasteen lukeman. Antarktiksen niemimaan keskilämpötila on huolestuttavasti kohonnut pidemmällä aikavälillä.

– Antarktiksen pitäisi olla koskematon paikka, mutta sielläkään elämä ei ole turvassa ilmastokriisin vaikutuksilta. Pingviinien katoaminen on hälyttävää, sanoo Greenpeacen meriasiantuntija Laura Meller.

– Jotta voimme suojella ainutlaatuista elämää napa-alueilla, ilmastopäästöjä on viipymättä leikattava, ja merten elämää on autettava sopeutumaan ja toipumaan. Tänä vuonna on solmittava vahva YK:n mertensuojelusopimus ja asetettava maailmanlaajuisesti tavoitteeksi suojella vähintään kolmannes maailman meristä vuoteen 2030 mennessä, sanoo Meller tiedotteessa.

Greenpeace on tuonut sulavia pingviinejä esittäviä jääveistoksia kaupunkeihin ympäri maailman, muun muassa Helsinkiin, Souliin, Buenos Airesiin ja Kapkaupunkiin. Veistosten julkistamisella vaaditaan hallituksilta toimia vahvan YK:n mertensuojelusopimuksen puolesta. Helsingin jääveistoksen toteutti jääveistäjä Kimmo Frosti.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!