Lehtikuva/Str

Virus saattaa levitä laajalle, mutta se voi myös muuntua lievemmäksi matkan varrella.

Hongkongin johtava epidemiologi Gabriel Leung sanoi tiistaina Guardianin nettisivuilla, että koronavirus voi tarttua jopa kahteen kolmasosaan maailman väestöstä, jos sen etenemistä ei pystytä estämään.

Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus varoitti maanantaina, että on ehkä vasta nähty jäävuoren huippu niistä tapauksista, joissa sairastuneet eivät ole käyneet Kiinassa.

Leung pohti, miten suuri itse jäävuori on. Hän perusti laskelmansa arvioon, jonka mukaan jokainen viruksen saanut tartuttaa keskimäärin 2,5 ihmistä. Tämän perusteella maailman väestöstä saattaisi sairastua 60–80 prosenttia.

Jos rajoitukset toimivat, kaunko niitä voi pitää yllä?

Toisaalta viruksen käyttäytymiseen liittyy vielä paljon arvoituksia. Ei esimerkiksi tiedetä varmasti, voiko se levitä pisaratartuntana.

Yllättävää on myös se, että joissakin sellaisissa maissa, joilla on kiinteät yhteydet Kiinaan – kuten Indonesiassa – ei ole havaittu tartuntoja.

ILMOITUS

Paniikista ei hyötyä

Terveysviranomaiset joutuvat tasapainottelemaan sen välillä, että varoitukset ovat riittäviä, mutta toisaalta ei herätetä turhaa paniikkia, mistä ei ole mitään hyötyä.

Leung huomautti, että vaikka kuolleisuus olisi vain yhden prosentin luokkaa, miljardien ihmisten sairastuminen tarkoittaisi suuria kuolleisuuslukuja.

Leung muistutti kuitenkin myös, että virus saattaa ajan oloon muuntua lievemmäksi, koska korkea kuolleisuus ei olisi virukselle itselleen eduksi sen leviämisen kannalta.

Leungia pidetään Guardianin mukaan yhtenä maailman johtavista koronaviruksen asiantuntijoista. Hänellä oli merkittävä osa sarsviruksen vastaisessa taistelussa 2002–2003.

Vahvistettuja koronaviruksen tartuntoja oli tiistaina päivällä runsaat 43 000 reaaliaikaisesti päivittyvän tietokannan mukaan. Kuolleiden määrä Kiinassa ohitti tuhannen rajan. Lisäksi yksi ihminen on kuollut Filippiineillä ja yksi Kiinan erityishallintoalue Hongkongissa.

Lähes 99 prosenttia tapauksista on edelleen Kiinassa, ja siellä valtaosa Hubein maakunnassa, jossa taudin lähtöpisteenä pidetty Wuhan sijaitsee.

Toimivatko rajoitukset?

Leung pohti haastattelussaan myös sitä, miten Kiinassa käyttöön otetut tiukat rajoitukset, kuten Wuhanin eristäminen, toimivat.

Jos rajoitukset näyttävät toimivan, Leung kysyy, kauanko niitä voidaan pitää yllä ja voidaanko samaa mallia käyttää muualla. Jos taas ne eivät toimi, koronan leviämistä ei ehkä voi estää.

Jotkut maat kuten Yhdysvallat eivät enää päästä Kiinasta tulevia maahan. Jotkut asiantuntijat arvioivat, että matkustusrajoitukset ovat haitallisia, koska ne vievät liikennettä virallisilta rajanylityspaikoilta kontrolloimattomille reiteille. Tiukat rajoitukset voivat myös johtaa sairastumisten salailuun.

Yksi edelleen epävarma asia on koronaviruksen itämisaika. Tähän saakka on karanteenien pohjana ollut oletus 14 vuorokauden varoajasta. Maanantaina kuitenkin kerrottiin uudesta kiinalaisesta arviosta, jonka mukaan itämisaika voikin olla jopa 24 päivää.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!