Lehtikuva/Adam Berry

Kristillisdemokraattien sopuilu äärioikeiston kanssa Thüringenissä ajoi puolueen kriisiin ja johti puheenjohtajan eroon. Osavaltioon ei ole kyetty muodostamaan uutta hallitusta syksyn vaalien jälkeen. CDU:n johto on jääräpäisyydellään osasyyllinen tilanteeseen.

Saksan kristillisdemokraattien (CDU) puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer ilmoitti maanantaiaamuna eroavansa tehtävästään. Liittokansleri Angela Merkelin (CDU) toivomuksesta hän jatkaa puolustusministerinä.

AKK – kuten häntä Saksassa kutsutaan – menetti pahasti arvovaltaansa mittelössä Thüringenin kristillisdemokraattien johtajan Mike Mohringin kanssa. Hän vaati Mohringin johtamaa osavaltiopuoluetta suostumaan uusiin maapäivävaaleihin sen sijaan, että nämä asettuisivat tukemaan liberaalin FDP:n pääministeriehdokasta.

Mohring ei suostunut. Sen sijaan hänen johtamansa maapäiväryhmä valitsi yhdessä äärioikeiston kanssa Thomas Kemmerichin (FDP) pääministeriksi. Skandaali oli valmis.

CDU:n puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer ilmoitti maanantaiaamuna eroavansa tehtävästään.

CDU:n johto kantaa vastuun

Vasemmistopuolue Linke voitti syksyn osavaltiovaalit ja nousi maapäivien suurimmaksi ryhmäksi. Se oli muodostanut jo edellisellä kaudella yhdessä sosiaalidemokraattien ja vihreiden kanssa Bodo Ramelowin (Linke) johtaman hallituksen.

Viisi vuotta toiminut hallituskoalitio halusi jatkaa, mutta se oli menettänyt enemmistönsä maapäivillä Linken hallituskumppanin heikon vaalituloksen vuoksi.

ILMOITUS

Thüringeniä aina vuoteen 2014 saakka johtanut CDU kärsi roiman tappion ja putosi kolmanneksi äärioikeiston AfD:n jälkeen. FDP pääsi maapäiville ylittäen äänikynnyksen muutaman kymmenen äänen marginaalilla.

Ramelowin hallitus on toiminut toimitusministeristönä ja ilmaissut halunsa jatkaa vähemmistöhallituksena. CDU ja FDP ovat kuitenkin kieltäytyneet tukemasta Ramelowin valintaa pääministeriksi.

CDU:n johto on usealla suulla – niin AKK:n kuin puoluesihteeri Paul Ziemiakin viesteissä – ilmoittanut, ettei se tue Bodo Ramelowin valintaa pääministeriksi. He ovat vedonneet puoluejohdon päätökseen, ettei CDU missään tilanteessa tee yhteistyötä Linken ja AfD:n kanssa. Kristillisdemokraatit ovat näin ajaneet Thüringenin maapäivät umpikujaan.

Monet Linken, demarien ja vihreiden poliitikot ovat jo esittäneet toiveen, että CDU arvioisi AKK:n eron jälkeen tilannetta uudelleen ja tukisi Ramelowin valintaa. Hänen hallituksensa veisi Thüringenin uusiin maapäivävaaleihin, mitä CDU:n johto on esittänyt.

Myös CDU:n sisältä on kuulunut arvovaltaisia ääniä Ramelowin tukemiseksi. Muun muassa Thüringenin entinen kristillisdemokraattinen pääministeri Dieter Althaus on tällä kannalla.

Yhteistyö äärioikeiston kanssa suunniteltua?

Oliko AfD:n asettuminen Thüringenin pääministerivaalissa Kemmerichin tueksi sittenkään Björn Höcken, äärioikeiston johtajan, yllättävä veto ja taitava keino aiheuttaa poliittista sekaannusta? Vai oliko tuesta sovittu kulisseissa?

CDU:n Thüringenin maapäiväryhmän tieteellinen avustaja – ja Mike Mohringin luotettu – Karl-Eckard Hahn kirjoitti pari päivää ennen maapäivä-äänestystä myönteisesti yhteistyöstä AfD:n kanssa. Pitkässä tekstissään hän perusteli näkemystään sillä, että AfD:n 22 edustajaa on valittu laillisissa vaaleissa ja edustavat näin kansaa.

Pääministeriksi valittu Thomas Kemmerich (FDP) ei suinkaan ollut mitenkään hölmistynyt valituksi tulemisestaan, vaan ensimmäisissä lausunnoissaan kertoi ryhtyvänsä kokoamaan hallitusta.

Aikeet kuivuivat kuitenkin nopeasti laajoihin mielenosoituksiin eri puolilla Saksaa ja eroamisvaatimuksiin. Sunnuntaina Kemmerich ilmoitti virallisesti erostaan.

Tilanne on omalaatuinen: Kemmerich on virkaa tekevä pääministeri ilman yhtäkään ministeriä. Perustuslain mukaan edellisen hallituksen valtiosihteerit hoitavat nyt juoksevia asioita.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!