Lehtikuva/Ben Stansall

Vanha kahden suuren keskustaoikeistolaisen puolueen järjestelmä murtui Irlannissa. Sinn Féinin arvioitiin saaneen erityisesti nuorten ääniä.

Monimutkaisen vaalitavan vuoksi ei vielä maanantaina päivälläkään ollut saatavilla lopullisia tuloksia Irlannin tasavallan lauantaisista vaaleista.

Puolueiden kannatuksesta parhaiten kertovat ykkösäänet on kuitenkin laskettu, ja niiden perusteella vaalien voittaja oli vasemmistopuolue Sinn Féin.

Sinn Féinin kannatusosuus oli 24,5 prosenttia, kun se neljä vuotta sitten oli 13,8 prosenttia.

Sinn Féin sai lähes neljäsosan äänistä.

Sinn Féin ohitti näin kaksi vallassa perinteisesti vuorotellutta keskustaoikeistolaista puoluetta Fianna Fáilin ja Fine Gaelin. Edellinen sai 22,2 prosenttia ja jälkimmäinen 20,9 prosenttia.

Kannatusosuudet eivät kuitenkaan suoraan muutu edustajanpaikoiksi Dáil Eireannissa eli Irlannin parlamentissa. Maa on jaettu 39:ään 3–5 edustajan vaalipiiriin, ja äänestäjät asettavat niissä ehdokkaat suosituimmuusjärjestykseen. Näin niin sanotut kakkos- ja kolmosäänet (jne.) vaikuttavat tulokseen.

ILMOITUS

Lisäksi Sinn Féin ei itsekään osannut odottaa tällaista menestystä. Se asetti valtakunnallisesti vain 42 ehdokasta, ja kun gallupit alkoivat osoittaa nousukiitoa, oli jo liian myöhäistä lisätä ehdokasmäärää. Parlamentissa on 160 paikkaa.

Maanantain aamupäivän arvioiden mukaan Sinn Féinin paikkamäärä saattaisi olla suunnilleen 36. Enemmän ehdokkaita asettaneet Fianna Fáil ja Fine Gael saanevat enemmän paikkoja kumpikin.

Historian IRA-kytkentä

Suomalaisessa mediassa on aika yleisesti annettu sellainen kuva, että Sinn Féin olisi yht’äkkiä muuttunut ”IRA-terroristien poliittisesta siivestä” vasemmistopuolueeksi sen jälkeen kun Mary Lou McDonald kaksi vuotta sitten valittiin puolueen puheenjohtajaksi puoluetta 35 vuotta johtaneen Gerry Adamsin jälkeen.

Sinn Féinin muutos on kuitenkin tapahtunut paljon pitemmän ajan kuluessa.

Sinn Féin toimii sekä Britanniaan kuuluvassa Pohjois-Irlannissa että Irlannin tasavallassa. Pohjois-Irlannissa se on katolilaisten tasavaltalaisten johtava puolue, ja molemmissa se ajaa Irlannin yhdistämistä.

Historiallinen kytkentä Irlannin tasavaltalaisarmeijaan IRA:aan, joka teki terrori-iskuja sekä Pohjois-Irlannissa että Englannissa, oli pitkään rasite Sinn Féinin menestykselle Irlannin tasavallan puolella.

IRA julisti tulitauon vuonna 1994 ja vuonna 1998 se oli mukana laatimassa historiallista pitkänperjantain sopimusta, joka lopetti aseelliset vihollisuudet Pohjois-Irlannin katolilaisten ja protestanttien välillä.

Vuonna 2005 IRA luovutti viimeiset aseensa kansainvälisten tarkkailijoiden valvonnassa.

IRA on yhä luokiteltu terroristijärjestöksi Britanniassa ja laittomaksi järjestöksi Irlannin tasavallassa. Yhdysvallat on poistanut sen terroristijärjestöjen listaltaan.

IRA:sta erosivat sirpaleryhmät Continuity IRA vuonna 1986 ja Real IRA 1997. Kumpikaan ei hyväksy pitkänperjantain sopimusta ja ne ovat jatkaneet pienimuotoista väkivaltaa. Viimeksi tammikuun lopun brexit-päivänä Continuity IRA yritti tehdä pommi-iskun laivalla.

Läpimurto ollut ilmassa

Pohjois-Irlannin tilanteen rauhoittuminen on näkynyt suoraan siinä, että Sinn Féinistä on tullut varteenotettava vaalivaihtoehto Irlannin tasavallan puolella.

1980- ja 1990-luvuilla Sinn Féin sai vain 1–2 prosenttia äänistä, ja ensimmäisen edustajansa Dáil Eireanniin vasta 1997. Vuonna 2002 ääniä tuli 6,5 prosenttia, seuraava hyppäys oli vuonna 2011: 9,9 prosenttia, ja vuonna 2016 siis 13,8 prosenttia.

Tähän saakka Sinn Féin on ollut vaaleissa alisuorittaja. Esimerkiksi ennen vuoden 2016 vaaleja se sai loppuun saakka gallupeissa yli 20 prosentin kannatuksen, mikä ei sitten realisoitunut vaaleissa.

Nyt pitkään ilmassa ollut läpimurto näyttää tapahtuneen, ja samalla on murtunut Fianna Fáilin ja Fine Gaelin varaan rakentunut lähes kaksipuoluejärjestelmä.

Talous oli pääasia

Tärkeimpänä selittäjänä Sinn Féinin menestykselle pidetään sitä, että näissä vaaleissa talouskysymykset olivat etusijalla.

Irlanti oli yksi kovimmin kärsineistä maista runsaan kymmenen vuoden takaisessa finanssikriisissä. Talous on kokonaislukujen valossa elpynyt, mutta ei läheskään kaikilla kansalaisilla.

Erityisesti tyytymättömyyttä ovat aiheuttaneet korkeat vuokrat, asunnottomuus ja julkisen terveydenhoidon tila – kaikki aiheita, joista Sinn Féin on puhunut jo pitkään. Tämä on nähtävissä vaikkapa Mary Lou McDonaldin haastattelusta Kansan Uutisissa vuonna 2015. McDonald oli tuolloin Sinn Féinin varapuheenjohtaja.

Pika-analyysien perusteella Sinn Féin sai nyt erityisesti nuorten kaupunkilaisten ääniä, joskin se menestyi odotettua paremmin myös muissa vaalipiireissä.

Osaltaan taustalla näkyy Irlannin viime vuosien poliittinen murros. Katolinen kirkko on pedofiliaskandaalien takia menettänyt luottamustaan. Erityisesti nuoret äänestäjät vaikuttivat, kun Irlanti 2015 hyväksyi kansanäänestyksessä tasavertaisen avioliiton sekä vuoden 2018 kansanäänestyksessä aborttikiellon kumoamisen.

Sinn Féinin vaaliohjelmassa puheet Irlannin saaren yhdistämisestä olivat sivuosassa. Myöskään Pohjois-Irlannin vuosikymmenien takaiset tapahtumat eivät ehkä enää olleet nuorten äänestäjien mielestä merkityksellisiä.

Vaikeat hallitusneuvottelut

Yksi syy vaalitulokseen on myös väsymys Fine Gaelin ja Fianna Fáilin valtaan. Moni äänestäjä varmaan muistaa yhä, että niillä – erityisesti Fianna Fáililla – on todella mittava korruptiohistoria, vaikka viime vuosikymmen menikin siistimmissä merkeissä.

Sinn Féinin johtaja Mary Lou McDonald kertoi sunnuntaina, että hän pyrkii muodostamaan koalitiohallituksen muiden puolueiden kanssa.

McDonald kertoi aloittaneensa keskustelut vihreiden ja pienten vasemmistopuolueiden kanssa. Mihinkään tällaiseen koalitioon lopulliset paikkamäärät tuskin antavat mahdollisuutta.

McDonald ei kuitenkaan sulkenut pois myöskään sopimusta jomman kumman suuren keskustaoikeistolaisen puolueen kanssa.

Kuluvalla vaalikaudella Irlantia on johtanut Fine Gaelin vähemmistöhallitus pääministerinä Leo Varadkar. Se on pysynyt pystyssä Fianna Fáilin taktisen tuen varassa.

Ennen vaaleja sekä Varadkar että Fianna Fáilin Micheál Martin sulkivat kategorisesti ulos hallitusyhteistyön Sinn Féinin kanssa. Vaalien jälkeen Fine Gael on pitänyt kantansa, mutta Fianna Fáil muotoili sanottavansa astetta varovaisemmin.

The Guardian -lehden mukaan monet Fianna Fáilissa eivät haluaisi enää uutta sopimusta Fine Gaelin kanssa, vaan olisivat taipuvaisempia sopimukseen Sinn Féinin kanssa.

Jos kolmen lähes tasavahvan puolueen asetelmasta seuraa pattitilanne hallituksen muodostamisessa, edessä voivat olla uusintavaalit. Fianna Fáil tai Fine Gael tuskin kuitenkaan kovin mielellään päästävät tilannetta siihen, koska seuraavalla kerralla Sinn Féin ainakin älyää asettaa tarpeeksi ehdokkaita.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!