Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Teknologiateollisuuden toimihenkilöiden työnseisaus alkoi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Ammattiliitto Pro ja Teknologiateollisuus saavuttivat yöllä sovintoesityksen sovittelija Jukka Ahtelan myötävaikutuksella teknologiateollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimukseksi. Pron teknologiateollisuuden neuvottelukunta käsittelee esitystä tänään kello 11 lähtien ja Pron hallitus kello 12.30 lähtien.

Jos liittojen hallinnot hyväksyvät neuvottelutuloksen, lakot peruuntuvat. Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä alkaneen työtaistelun piirissä on noin 90 yritystä ja 10 000 toimihenkilöä.

Pro hylkäsi lauantain yhden sovintoesityksen, jonka työaikaan liittyvät kirjaukset olisivat ammattiliiton mukaan selkeä heikennys nykyiseen työehtosopimukseen verrattuna.

– Sovintoesityksen selkeät puutteet liittyivät työaikaan ja sen sijoitteluun: niin sanotut kiky-tunnit säilyisivät osittain työehtosopimuksessa niin, että ansionmenetys toimihenkilölle olisi jopa suurempi kuin nykyisillä työaikamääräyksillä. Työnantajalla olisi mahdollisuus määrätä toimihenkilö töihin entistä vapaammin ilman lisäkorvausta, puheenjohtaja Jorma Malinen selvitti.

Neuvottelupöytään palattiin jo sunnuntaina ja uusi sovintoesitys syntyi maanantain vastaisena yönä.

ILMOITUS

Pro ilmoitti sunnuntaina uudesta lakosta, joka koskee koko alaa eli kaikkia teknologiateollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksen soveltamisalalla tehtäviä töitä. Lakko koskee työvuoroja, jotka alkavat 24. helmikuuta kello 00.00 ja 1. maaliskuuta kello 23.59 välillä. Lakko peruuntuu, jos uusi sovintoesitys hyväksytään.

Metsäteollisuudessa odotetaan ratkaisua iltapäivällä

Paperiliitto ja Metsäteollisuus antavat maanantaina kello 14 mennessä vastauksensa valtakunnansovittelijan sovintoesitykseen alan työriidassa.

Kiistan osapuolet tapasivat sovittelijan toimistossa sunnuntaina.

Metsäteollisuuden julistama työsulku käynnistyy maanantaina. Ne päättyvät heti, jos sopimukset syntyvät. Jos ratkaisua ei synny, työsulku kahdessatoista paperi-, kartonki- ja selluteollisuuden tuotantolaitoksessa jatkuu yhteensä kolme vuorokautta.

Maanantaina alkoi kolmas lakkoviikko lakossa jo olleilla työpaikoilla. Mukaan Paperiliiton lakkoon liittyy myös uusia toimipaikkoja.

Liittoihin kuulumattomien työntekijöiden palkkaa tai etuja työsulku ei leikkaa, vaikka tuotantoa ei sen aikana tehtäisikään.

Kiky-tunnit ovat hiertäneet myös tässä työehtosopimuskiistassa.

Teollisuusliitto laajentaa lakkoaan

Teollisuusliitto pidentää ja laajentaa mekaanisen metsäteollisuuden lakkoaan. Liitto päätti sunnuntaina jatkaa meneillään olevaa työtaistelua kahdella viikolla siten, että se päättyy 8. maaliskuuta. Meneillään oleva lakko kestää 24. helmikuuta asti.

Lakon laajetessa mukaan tulee yrityksiä puusepänteollisuudesta sekä biotuoteteollisuudesta. Kaikkiaan lakon piirissä on tuolloin noin 10 000 työntekijää.

Mekaanisen metsäteollisuuden ylityökielto ulotetaan kestämään 10.3. asti. Bioteollisuudessa ja puusepänteollisuudessa ylityökielto alkaa 10.2. ja päättyy 8.3. Lisäksi teknisen huollon ja kunnossapidon teknologiateollisuuden sopimuksessa olevat työntekijät ovat tukilakossa samoin 8.3. asti.

Uusien työtaistelutoimien syyksi Teollisuusliitto ilmoittaa sen, että neuvottelut työnantajia edustavan Metsäteollisuuden kanssa eivät ole edistyneet lainkaan. Teollisuusliitto arvostelee samalla työnantajapuolta siitä, että tämä on syyllistynyt vääristelevään propagandaan, kun se on mm. väittänyt, että neuvottelut mekaanisessa metsäteollisuudessa eivät olisi edistyneet Teollisuusliiton vastahakoisen asenteen takia.

”Teollisuusliitto on kuitenkin neuvotellut eri aloilleen jo 17 uutta työehtosopimusta, viimeksi kolmelle kemiansektorin alalleen. Sen sijaan Metsäteollisuus ei ole onnistunut saamaan aikaan vielä ensimmäistäkään sopimusta, vaikka sen edustamilla aloilla sopimukset ovat päättyneet jo viime vuoden puolella”, Teollisuusliitto totesi tiedotteessaan.

Teollisuusliiton ja Metsäteollisuuden sopimuskiistan sovittelua jatketaan maanantaina valtakunnansovittelijan toimistossa.