Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Hallitus pääsi yhteisymmärrykseen hiilineutraalin ja luonnon monimuotoisuuden turvaavasta Suomesta Säätytalolla hallitusneuvotteluissa.

Pyrkimys hiilineutraaliuteen vuonna 2035 on kunnianhimoista. Etenkin, kun siihen liittyy vaatimus oikeudenmukaisesta siirtymästä.

Vasemmistoliiton Li Andersson linjasi hallituksen tällä viikolla pidetyn kaksipäiväisen ilmastokokouksen jälkeen: Varmin keino nostaa Suomi maailman ensimmäiseksi hiilineutraaliksi hyvinvointivaltioksi on tehdä ilmastoystävällisistä ratkaisuista mahdollisia jokaiselle ihmiselle tulotasoon ja asuinpaikkaan katsomatta.

Hallituspuolueiden nuorisojärjestöt kirittivät hallitusta yhdessä kipupisteessä eli turpeen päästöjen lopettamisessa. Keskustalle turve on pyhä asia.

Puolueen nuorisojärjestö ymmärtää tulevaisuutta emopuoluettaan paremmin. Keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen sanoo, että turpeen polton lopettaminen on kustannustehokas keino vähentää Suomen kasvihuonekaasupäästöjä. Turve tuottaa vain kuusi prosenttia Suomen energiasta, mutta aiheuttaa 12 prosenttia Suomen kokonaispäästöistä.

ILMOITUS

Turpeen polton päästöt ovat jopa korkeammat kuin kivihiilen. Keskustavetoinen Sipilän hallitus pystyi päättämään kivihiilestä luopumisesta, mutta nykyinen puheenjohtaja puheenjohtaja Katri Kulmuni on juuttunut turpeeseen. Kuten on puolueen aleneva kannatuskin symbolisesti.

Oikea päätös kivihiilikiellosta kohdistui Helsinkiin ja muutamaan muuhun kaupunkiin, joissa keskustan kannatus on marginaalista.

Turpeen merkitys elinkeinopoliittisesti on vähäinen, mutta keskusta pelkää – toisin kuin sen nuorisojärjestö – turpeen polton lopettamisen viestivän liian radikaalia muutosta ”järkivihreään” linjaan.

Keskusta pelkää myös perussuomalaisia. Puolue on kyseenalaistanut ilmastonmuutosta kalastellen kaikkien porvaripuolueiden ilmastoskeptikkoja omaan leiriinsä.

Hallitus joutuu taistelemaan monessa leirissä toteuttaakseen kunnianhimoiset ilmastonmuutostavoitteensa. Sen on pidettävä keskusta ruodussa ja torjuttava samalla opposition hyökkäykset.

sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.