Lehtikuva/Jens Schlueter

Ensimmäistä kertaa Saksan liittotasavallan historiassa äärioikeiston AfD-puolue päästettiin vaikuttamaan osavaltiopääministerin valinnassa.

Saksassa pidetään poliittisena shokkina sitä, että perinteiset oikeistopuolueet FDP ja CDU lähtivät Thüringenissä yhteistyöhön äärioikeiston AfD-puolueen kanssa.

Osavaltion pääministeriksi valittiin keskiviikkona äärimmäisen tiukan (luvut 45–44) äänestyksen jälkeen liberaalipuolue Vapaiden demokraattien (FDP) Thomas Kemmerich.

FDP on pienin osavaltion maapäivillä edustettuina olevista puolueista, ja sillä on vain 5 maapäivien 90 paikasta.

Osavaltion selvästi suurin puolue on vasemmiston Die Linke.

Osavaltion suurin puolue on vasemmistopuolue Die Linke. Viime lokakuun vaaleissa se nosti edelleen kannatusosuuttaan lähes kolmella prosenttiyksiköllä ja sai 31 prosenttia äänistä.

Yllättävä vallankeikaus

Keskiviikkoon asti pidettiin selvänä, että vuodesta 2014 osavaltion pääministerinä toiminut Linken Bodo Ramelow saa jatkokauden, vaikka Ramelowin takana olevien Linken, sosiaalidemokraattien (SPD) ja vihreiden yhteinen paikkamäärä ei aivan riitäkään enemmistöön.

ILMOITUS

Normaalien pelisääntöjen mukaan Ramelow olisi saanut muodostaa vähemmistöhallituksen, koska AfD:n tukeen turvautumista on pidetty poissuljettuna.

Vaikka pääministeriäänestys oli salainen, luvut kertovat, että oikeisto hylkäsi pelisäännöt. Kemmerichin valinta ei ollut mahdollinen muuten kuin AfD:n, FDP:n ja kristillisdemokraattien (CDU) äänillä. Puolueet eivät ole virallisesti myöntäneet mitään sopimusta, mutta sitä pidetään selvänä.

Linken Ramelowia pidetään varsin pragmaattisena ja yhteistyökykyisenä poliitikkona.

Pääministerivaalin shokkivaikutusta korostaa se, että Thüringenin osavaltiossa AfD:tä johtaa Björn Höcke, joka johtaa puolueensa kaikkein äärimmäisintä siipeä.

Kiusallista puolueille

Kertaakaan aikaisemmin ei missään osavaltiossa ole valittu pääministeriä AfD:n tuen varassa. Thüringenin lehmänkauppa onkin äärimmäisen kiusallinen valtakunnan tasolla sekä kristillisdemokraateille että vapaille demokraateille.

FDP:n johtaja Christian Lindner kuitenkin puolusteli osavaltion puoluetovereidensa ratkaisua. Sen sijaan CDU:n puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer kuvaili tapahtumia ”huonoksi päiväksi Thüringenille ja huonoksi päiväksi Saksalle”. Hän vaati tilanteen ratkaisemista uusilla vaaleilla.

Kristillisdemokraattien sisällä on viime aikoina käyty keskustelua siitä, pitäisikö AfD:n eristäminen purkaa. Oikeistosiivessä on kannatusta tälle, mutta keskustalaiset suuntautuisivat yhteistyöhön vihreiden kanssa.

Mielenosoituksia osavaltiossa

Kemmerich väitti valintansa jälkeen vastustavansa sekä AfD:tä että Höckeä ja pitävänsä yhä ”palomuurin” AfD:tä vastaan, mutta hän sai parlamentissa vastaansa ”huijari” ja ”tekopyhä” -huutoja.

Linken Ramelow kutsui Kemmerichin valintaa ”arvottomaksi näytelmäksi” ja muistutti, että vuonna 1930 Thüringen oli ensimmäinen Saksan osa, jossa valtaan nousi natsihallitus.

Keskiviikkona järjestettiin mielenosoituksia Kemmerichin valintaa vastaan ainakin osavaltion pääkaupungissa Erfurtissa sekä Jenassa, Gerassa ja Weimarissa.