Lehtikuva/Bandar Al-Jaloud

Kiduttamalla saatuja tunnustuksia, eristyssellejä ja oikeusturvan täydellistä romuttamista. Amnestyn raportti paljastaa, miten Saudi-Arabia hiljentää toimittajia, aktivisteja ja ihmisoikeuspuolustajia epäoikeudenmukaisessa erikoistuomioistuimessaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tänään torstaina julkaisema Muzzling critical voices: Politicized trials before Saudi Arabia’s Specialized Criminal Court -raportti tuo esille kriittisten äänien systemaattisen hiljentämisen Saudi-Arabiassa.

Kruununprinssi Mohammed bin Salman on viime vuosina kiillottanut maan julkisuuskuvaa erilaisilla uudistuksilla, kuten myöntämällä naisille ajo-oikeuden. Uudistuksilla ei kuitenkaan ole ollut todellista vaikutusta maan ihmisoikeustilanteeseen.

Amnestyn raportin mukaan Saudi-Arabia syyllistyy vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin, kun se tuomitsee ihmisiä räikeän epäoikeudenmukaisessa erikoistuomioistuimessa, esimerkiksi kidutuksella saatujen valheellisten tunnustusten perusteella.

Julkisuuskuvaa kiillottaneilla uudistuksilla ei ole ollut todellista vaikutusta ihmisoikeustilanteeseen.

Erikoistuomioistuimessa käsitellään ihmisoikeuspuolustajiin, toimittajiin, taloustieteilijöihin, uskonnollisiin johtajiin ja aktivisteihin kohdistuvia syytteitä. Syytetyistä moni kuuluu maan shiiavähemmistöön.

Tunnustuksia kiduttamalla

Amnestyn tutkimusten mukaan ainakin 20 shiiaa on tuomittu kuolemaan kiduttamalla saatujen tunnustusten perusteella. Heistä 17 on jo teloitettu.

ILMOITUS

– Amnestyn tutkimus paljastaa Saudi-Arabian julkisuuskuvan valheellisuuden. Maan hallitus käyttää häikäilemätöntä valtaa tukahduttaessaan niitä rohkeita ääniä, jotka puolustavat ihmisoikeuksia tai vaativat todellisia uudistuksia, sanoo Heba Morayef, Amnesty Internationalin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan aluejohtaja tiedotteessa.

– Jokainen vaihe erikoistuomioistuimen oikeusprosessissa on ihmisoikeusloukkausten tahraama: oikeusavun kieltäminen, eristysvankeus ja kiduttamalla saatuihin tunnustuksiin perustuvat tuomiot ovat kaikki esimerkkejä tästä, Morayef toteaa.

Lain mielivaltaista tulkintaa

Erikoistuomioistuimen langettamien tuomioiden pohjalla on usein epämääräinen tulkinta terrorismin vastaisesta laista, joka kriminalisoi rauhanomaisen mielipiteenilmaisun ja samaistaa poliittisen toiminnan terrorismirikoksiin.

Amnesty on käynyt läpi 95 tuomioistuimessa vuosina 2011–2019 käsiteltyä tapausta. Yleisimmät syytteet koskivat ”tottelemattomuutta hallitsijaa kohtaan”, ”viranomaisten rehellisyyden kyseenalaistamista” tai ”väärän tiedon levittämistä ulkomaalaisille ryhmille”.

Amnesty International vaatii mielipidevankien välitöntä ja ehdotonta vapauttamista. Lisäksi Amnesty vaatii kidutussyytösten riippumatonta tutkintaa sekä perustavanlaatuisia muutoksia erikoistuomioistuimen toimintatapaan, jotta oikeusturvan toteutuminen voidaan jatkossa taata.