Lehtikuva/Roni Lehti

Palkankorotukset ovat kolmen prosentin luokkaa.

Teollisuusliitto hyväksyi keskiviikkona uudet työehtosopimukset kahdeksalle sopimusalalleen. Neljästä maaseutualan sekä metsäkonealan sopimuksesta poistuvat sopimusten sisään kirjatut kiky-tunnit vaiheittain. Kolmesta media-alan sopimuksesta talkootyötunnit on poistettu jo aiemmin.

Teollisuusliiton ja Maaseudun Työnantajaliiton väliset uudet työehtosopimukset ovat mallia 2+1 eli 1. helmikuuta alkavia sopimuksia voidaan sopia jatkettavaksi aina tammikuun loppuun 2023 asti. Sopimukset koskevat maaseutuelinkeinojen, puutarha-alan, turkistuotannon sekä viher- ja ympäristörakentamisaloja.

Sopimusten euromääräiset palkankorotukset on laskettu kolmen prosentin mukaan taulukkojen keskimmäisen vaativuusryhmän palkasta. Korotukset ovat 14–17 senttiä tunnilta. Korotuksilla on suhteellisesti suurin vaikutus alalla laajasti maksettaviin matalimpiin taulukkopalkkoihin.

Kaikissa neljässä sopimuksessa kiky-tunnit poistuvat kolmessa vaiheessa eli kahdeksan tuntia jokaisena kolmena seuraavana vuonna. Kiky-talkootyötä ovat näillä aloilla tehneet 40 tunnin työviikkoa noudattavat. Kiky on siis leikannut niin sanottuja pekkaspäiviä.

Sopimuksiin liittyy mahdollisuus teettää palkallista lisätyötä. Tämä vaatii aina luottamusmiehen luvan tai liittojen hyväksynnän.

ILMOITUS

Metsäkonealalla sopimus on kaksivuotinen. Alan sopimus korottaa palkkoja kahdessa vuodessa yhteensä 3,2 prosentilla. Myös konehenkilöiltä poistuvat kiky-tunnit kolmessa vaiheessa.

Alojen työnantajia edustavat Maaseudun työnantajaliitto sekä Koneyrittäjät eivät kumpikaan kuulu työnantajien keskusjärjestöihin.

Kolmen media-alan uusien sopimusten sisällöstä kerrotaan tarkemmin alan työnantajaliiton, Medialiiton, hyväksyttyä lopullisesti tehdyt sopimukset.

Maatalousalojen sopimusten piirissä on noin 30 000 vakinaista ja kausityöntekijää. Metsäkonealan sopimus kattaa noin 5 500 työntekijää. Media-alan sopimusten alla ovat noin 13 000 työntekijän työehdot.

– Olen tyytyväinen siihen, että näillä kaikilla aloilla päästiin nyt eroon ylimääräisistä työtunneista. Sopimukset turvaavat myös kohtuullisen ansiotason kehityksen ja lisäävät työntekijöiden turvaa eräissä tärkeissä tekstikohdissa, erityisalojen sektorijohtaja Marko Rosqvist luonnehtii tehtyjä työehtosopimuksia.