Lehtikuva/Markku Ulander

Vaarallista vihapuhetta parlamentissa ja sen ulkopuolella tuotetaan vain yhdessä puolueessa.

Tämä on tulkintaa: valtiojohto näpäytti tänään näyttävästi ja painokkaasti perussuomalaisia siitä, että melskaaminen eduskunnan istuntosalissa ja sen ulkopuolella on ylittänyt viimeisenkin hyväksyttävyyden rajan.

Antisemitismi ja rasismi eivät ansaitse mitään jalansijaa yhteiskunnassamme, presidentti Sauli Niinistö sanoi valtiopäivien avajaisissa.

Hän puhui ketjusta, joka alkaa vastakkainasettelusta, kasvaa asteittain nousevaan vihaan ja lopuksi inhimillisyyden katoamiseen.

Puhemies Matti Vanhanen puuttui laajemminkin kansanedustajien käytöstapoihin.

Saadakseen huomiota, kielenkäyttöä tai tekoja joutuu nykyaikana kärjistämään, hän sanoi.

ILMOITUS

– Uudet valtiopäivät alkavatkin tilanteessa, jossa yhä useammat poliittiset toimijat ovat juridisen arvioinnin kohteena joko tehtävässään tai muussa yhteiskunnassa sanomansa ja tekemänsä johdosta. Meidän on edustajina toimittava siten, että kunnioitamme oikeusvaltion toimintaperiaatteita emmekä politisoi juridiikkaa – sillä ennaltaehkäisemme parhaiten myös sen, ettei juridiikkaan turvauduttaisi tulevaisuudessakaan poliittisista syistä.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen pyysi tammikuussa eduskunnalta suostumusta saada asettaa perussuomalaisten kansanedustajan Juha Mäenpää syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Eduskunta keskustelee asiasta torstaina kyselytunnin jälkeen. Sen jälkeen asia menee perustuslakivaliokuntaan. Syytettä Mäenpää ei saa, koska perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho politisoi asian jo ennalta. Perussuomalaisten voima eduskunnassa riittää estämään syytemahdollisuuden.

Kansalaiset toivovat arvokkuutta

Vanhanen myös sanoi monien kansalaisten tälläkin vaalikaudella esittäneet toiveen, että he saavat jatkossakin kokea yhteisesti valitun eduskunnan toimintakulttuureineen edustavan arvokkuutta.

– Me yhdessä ja kukin erikseen luomme kuvaa eduskunnasta sanoin, kirjoituksin ja teoin sekä täällä talon sisällä, että toimiessamme talon ulkopuolella. Perustuslain vaatimus arvokkuudesta ja toisten kunnioittamisesta koskee itse eduskuntatyötä, mutta kansalaiset eivät erittele puheitamme ja toimintaamme talon sisällä tai ulkopuolella eri maailmoiksi vaan yhdeksi ja samaksi edustajan työksi. Se luo kuvan politiikasta. Se luo myös nuorille käsityksen siitä, onko yhteinen työ politiikassa tavoittelemisen arvoista vai kenties sellaista, että en halua siihen mukaan.

Tässä alla on pieni galleria siitä, miksi tulkintani mukaan Niinistön ja Vanhasen sanat oli osoitettu juuri perussuomalaisille. Lisää löytyy Twitterissä ja uutta tulee lähes päivittäin.