Lehtikuva/Markku Ulander

”Ketju näyttää lähtevän vastakkainasettelusta asteittain nousevaan vihaan ja lopuksi inhimillisyyden katoamiseen.”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö varoitti rasismista ja vihapuheesta puheessaan valtiopäivien avajaisissa. Hän oli vielä äskeisten Auschwitzin keskitysleirin vapauttamisen vuosijuhlatunnelmissa todetessaan, ettei ihmisluonto muutamassa sukupolvessa ole muuttunut vihalle immuuniksi.

– Merkkejä siitä, että antisemitismi ja rasismi pyrkivät nostamaan päätään, löytyy valitettavasti myös meiltä. Ne eivät ansaitse mitään jalansijaa yhteiskunnassamme.

Niinistö painotti, että raskaita leimoja, suunnasta tai toisesta, ei pidä lyödä löysin perustein.

– Yksilöinä meidän kaikkien on nautittava samaa suojaa, myös leimaamista vastaan. Olemme sitten jonkin enemmistön tai jonkin vähemmistön edustajia

Presidentti piti tarpeellisena pohtia, millainen kehityskulku saa ihmisen myötäilemään tai ainakin sulkemaan silmänsä toiminnalta, jota hän vain vähän aiemmin ei olisi osannut kuvitellakaan tapahtuvan.

– Ketju näyttää lähtevän vastakkainasettelusta asteittain nousevaan vihaan ja lopuksi inhimillisyyden katoamiseen. Näin aivan tavallisena pidetystä ihmisestä voi sukeutua ensin sanan ja sitten tekojen julmuri.