Lehtikuva/Jussi Nukari

Kommentti: Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastus heiluttelisi hallitusta pahasti.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) lupaa työllistämiskeinoja elokuun budjettiriiheen. Eivätkä kaikki keinot ole helppoja eivätkä pehmeitä, Marin antoi ymmärtää ensimmäisellä pääministerin haastattelutunnillaan Ylellä viime sunnuntaina.

Marinin mukaan ei ole mahdollista, että lisätään velvollisuuksia, jos ei samalla lisätä palveluja. Odotettavissa on hallituksessa kova vääntö etenkin vähemmän pehmeistä keinoista. Keskustaa kaihertaa edelleenkin aktiivimallin kaataminen.

Marin myöntää, etteivät kaikki keinot ole välttämättä pehmeitä. Nykyisen pääministerin puheissa on sävyero verrattuna edeltäjäänsä Antti Rinteeseen, joka kielsi jyrkästi kaikki keppipuheet.

Yksi puhutuimmista työttömille vähemmän mukavista keinoista on ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen.

Keppiä ei tarjoa Marinkaan, vaan oikeudenmukaisia päätöksiä.

Vasemmistolle porrastus ei käy

Yksi puhutuimmista työttömille vähemmän mukavista keinoista on ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen. Ylen kansanedustajille tekemän kyselyn mukaan oikeistopuolueet ja vihreät ovat valmiita porrastamaan ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

ILMOITUS

Vasemmistolle tämä ei käy.

– Me emme lähde mukaan sellaiseen politiikkaan mukaan, jossa leikattaisiin työttömien etuuksia. Ei kannata tällä lähteä heiluttelemaan hallitusta, varoitti vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki eilen.

Samassa Ylen uutislähetyksessä keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen vakuutti keskustan olevan valmis selvittämään asiaa. Porrastus oli väännön kohteena jo Sipilän hallituksen aikana.

Tuolloin se ei edennyt. Sen sijaan kylläkin leikattiin työttömyysturvan kestoa.

Keskusta arpoo kantaansa porrastamiseen

Vasemmistopuolueiden ohella SAK on vahvasti ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista vastaan. STTK:n Antti Palola on ollut SAK:n Jarkko Elorantaa myönteisempi tehden itsekin aloitteen porrastamisesta. Kokoomuslaisen Jyri Häkämiehen johtama Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) olisi valmis sekä porrastamaan että leikkaamaan työttömyysturvaa.

Suhtautumisessa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamiseen näkyy selkeästi jako vasemmisto- ja oikeistopuolueisiin. Vasemmistoliitosta ei näytetä edes epäröivää keltaista valoa porrastukselle.

SDP:stä löytyi kyselyssä muutama epäröivä kansanedustaja. Toisessa äärilaidassa kokoomus on täysillä porrastamisen takana, kuten enemmistö kyselyyn vastanneista vihreistäkin.

Keskustaa ja perussuomalaisia porrastus jakaa. Perussuomalaisista osa vastustaa ja keskustasta osa ei osaa sanoa kantaansa. Keskustan kantoja hillinnee hallitusyhteistyö.

Ei ole ollut mikään salaisuus, että hallituskumppaneista vasemmistoliitto ja SDP ovat porrastamista vastaan.

Puolueiden kannattajien kannat poikkeavat

Suomen Kuvalehden Taloustutkimuksella viime vuoden puolella tehdyn kyselyn mukaan yli puolet kansasta hyväksyy jossain määrin ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan porrastamisen.

Vasemmistoliiton kannattajien näkemykset poikkesivat koko väestöstä todella radikaalisti. Vain vajaa viidennes näytti jossain määrin keltaista valoa porrastamiselle.

Noin joka kolmas piti ajatusta huonona.Tutkimustuloksia tulkittiin, että suhtautuminen porrastukseen on muuttunut ajan myötä. Vielä 2000-luvun alussa tehdyissä mittauksissa sitä kannatti vain 25–30 prosenttia ja vastusti noin kaksi kolmasosaa suomalaisista.

Työntekijät ovat tänä aikana nielleet nipun työttömyysturvan heikennyksiä, kuten korvausajan leikkaamisen ja eläkeputken liudentumisen. Sipilä uhkasi työntekijöitä myös pakkolaeiksi nimetyllä yhteiskuntasopimuksella heti kautensa alkajaisiksi vuonna 2015. Myös kiky-sopimus on kurittanut työntekijöitä.

Työllistämiskeinoja viimeistään budjettiriiheen

Marinin hallituksen isoin haaste on saada päätöksiä uskottavista työllistämistoimista. Pääministerin haastattelutunnilla Marin haastoi median ”tulokulmaa” toimittajien tivatessa aikatauluista.

Pääministerin mukaan ollaan aikataulussa eikä aikataulu ole muuttunut. Ensimmäinen etappi on huhtikuun kehysriihi. Elokuun budjettiriiheen mennessä tulevat 30 000 työpaikkaa koskevat päätökset.

Vaikeista päätöksistä tehdään linjauksia vasta työmarkkinasopimusten jälkeen toukokuun ja elokuun välissä. Hallitus haluaa pitää näppinsä erossa työmarkkinaosapuolten neuvotteluista.

Työmarkkinaneuvottelujen ennakoidaan kestävän pitkälle toukokuuhun.

Kuntien heikko talous kivenä hallituksen reessä

Yksi ja kenties haastavin työmarkkinatilanne syntyy kuntien työpaikkojen palkankorotuksissa. Hoiva-alalle vaaditaan 1,8 prosenttia vientialojen korotusten päälle.

Kunta-alan työehtosopimukset ovat katkolla maaliskuun lopussa. Harva uskoo, että neuvottelutulos olisi tuolloin valmis.

Samaan aikaan työntekijöiden vaatimusten kanssa Kuntaliitto arvioi kuntatalouden olevan yhtä huonossa jamassa kuin 1990-luvun puolivälin jälkeen.

Kuntaliitossa odotetaankin, että hallitus arvioi kuntatilannetta tes-neuvottelujen jälkeen, kuten Marin antoi ymmärtää pääministerin kyselytunnilla sunnuntaina.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!