Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Hyvin pienituloiset olisivat menettäneet satoja euroja, jos keskusta ei olisi pysäyttänyt lain valmistelua helmikuussa 2018. Nyt hallitus satsaa perheiden hyvinvointiin.

Perhevapaauudistus toteutuu vihdoin. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen esitteli keskiviikkona mallin, jota lähdetään viemään maaliin virkamiesvetoisessa työryhmässä. Perheiden päivärahapäivät ja valinnanvapaus lisääntyvät ehkä jo ensi vuonna.

Perhevapaauudistus on investointi lasten tulevaisuuteen ja perheiden hyvinvointiin, Pekonen luonnehti aamupäivällä.

Varsinkin keskustassa otettiin aamupäivällä ilo irti, sillä nyt toteutuu uudistus, joka ei ole lapsiperheille leikkaus. Elinkeinoelämässä ja kokoomuksessa uudistusta kommentoitiin happamasti – ehkä juuri siksi, että se ei ole leikkaus. Edellinen yritys perhevapaauudistukseksi nimittäin kaatui melkein tasan kaksi vuotta sitten siihen, että keskusta ei taipunut kokoomuksen ajamiin heikennyksiin.

Keskustan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko pysäytti edellisen uudistuksen valmistelun helmikuussa 2018. Hän perusteli asiaa muun muassa sillä, että valtiovarainministeri Petteri Orpo ei olisi antanut yhtään rahaa uudistuksen toteuttamiseen. Lisäksi työmarkkinajärjestöt eivät olleet valmiita uudistuksen läpiviemiseen eikä keskusta myöskään suostunut kajoamaan kotihoidon tukeen.

”En voi olla tekemässä uudistusta tasa-arvon nimissä, joka tosiasiassa olisi lyhyellä aikavälillä perheiden kukkarosta leikkaava”, Saarikko kuvasi keskustan ja kokoomuksen painotuseroa viime hallituksessa.

ILMOITUS

Satoja euroja pienituloisilta

Mielikuvapolitiikassa ainakin vielä viime vaalikaudella ykkösenä ollut kokoomus naamioi leikkaushalunsa syytöksiksi keskustan vanhoillisuudesta. Saarikon kanssa uudistuksesta neuvotellut opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoi, että työtä tehtiin tasa-arvon, työllisyyden ja perheiden sujuvan arjen takia.

– Perhevapaauudistus ei ollut säästöhanke.

Sitä se kuitenkin oli, todistivat sosiaali- ja terveysministeriön laskelmat.

Viime vaiheessa pöydällä olleen mallin työllisyysvaikutukseksi laskettiin tuhat henkilötyövuotta. Sen hintana olisivat olleet kovat leikkaukset lapsiperheiden arkeen. Perhe-etuuksien määrä laskisi noin 2/3 osalla perheistä ja noin 1/3 perheistä etuuksien yhteismäärä kasvaisi, ministeriö laski.

Voittajia olisivat olleet suurempituloiset, häviäjiä hyvin pienituloiset.

STM:n laskelmien mukaan kokoomuksen ajaman mallin voittajia olisivat olleet perheet, joissa kyseessä on ensimmäinen lapsi, äidin tulot 3 000 ja isän 3 500 euroa kuukaudessa, ja isä käyttää oman päivärahakiintiönsä kokonaan.

Erityisen paljon taas olisi hävinnyt perhe, jossa äidin päivärahan perusteena olevat tulot ovat 1 000 ja isän 2 000 euroa ja jossa isä ei käytä vapaitaan. Tällaisessa tapauksessa puhuttiin jo sadoista euroista kuukaudessa lapsen toisen ikävuoden jälkeen.