Lehtikuva/Roni Lehti

Kokoomuksen ja keskustan vuosikausia jarruttamat hankkeet etenevät nyt ripeästi. Hallitukselta kului tähän vain seitsemän kuukautta.

Vitkastelusta syytetty hallitus edistää nyt vuosikausia milloin kokoomuksen, milloin keskustan jarruttamia hankkeita suorastaan häkellyttävällä vauhdilla. Tänään kello 10 sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen esittelee perhevapaauudistuksen linjauksen.

Viime vaalikaudella kokoomus ja keskusta yrittivät saada uudistuksen aikaan, mutta lopulta perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko lopetti valmistelun puolueiden riitojen takia.

Vielä pidempään, kymmenisen vuotta, on väännetty vanhuspalveluiden hoitajamitoituksesta. Laki 0,7-mitoituksesta annetaan eduskunnalle jo huomenna torstaina, pääministeri Sanna Marin vahvisti tiistaina Ylelle.

Ylen mukaan sitovan hoitajamitoituksen on arvioitu maksavan 200 miljoonaa euroa tällä hallituskaudella. Hallitusneuvotteluissa rahaa siihen löytyi noin 70 miljoonaa euroa. Puuttuvat rahat otetaan suurelta osin sosiaali- ja terveysministeriön omasta budjetista, kertoi Yle. Ministerien neuvotteluissa on löydetty uudelleen kohdennettavaa rahaa muun muassa lääkehuollon tehokkaamman järjestämisen sekä alkuperäislääkkeiden rinnakkaisvalmisteiden laajemman käytön avulla.

Lisärahoitusta kaavaillaan digitalisaation hyödyntämisestä.

Muut ministerit vahvistivat Twitterissä, että sopu hoitajamitoituksesta on syntynyt.

Maanantaina hallitus linjasi ilmastopolitiikan suuntaviivat. Konkreettisia päätöksiä olivat satojen miljoonien ilmastorahasto ja teollisuuden sähköveron alentaminen EU:n minimiin asteittain ensi vuodesta alkaen. Tämän tarkoitus on vauhdittaa puhtaita investointeja.