Lauri Hannus

”Merkkejä ilmapiirin kiristymisestä on havaittavissa halki koko Euroopan ja Keski-Aasian.”

Viharikokset ja vihamielisyyden ilmaukset sateenkaari-ihmisiä vastaan ovat lisääntyneet ympäri Eurooppaa, kertoo eurooppalainen sateenkaarijärjestö ILGA-Eurooppa tiistaina julkaisemassaan vuosiraportissa. Raportti koskee sateenkaari-ihmisten ihmisoikeuksien tilaa Euroopassa ja Keski-Aasiassa. Sen mukaan sateenkaari-ihmisten ihmisoikeudet eivät ole yleisesti turvatut Euroopassa. Vihapuheen ja viharikosten lisääntyminen on havaittavissa koko alueella

Vuosikatsauksen mukaan viranomaisille ilmoitettujen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kohdistettujen viharikosten määrä kasvoi viime vuonna. Sekä sateenkaari-ihmisiin kohdistunutta verkon vihapuhetta että fyysistä väkivaltaa raportoitiin aiempaa enemmän.

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen tapahtumia on myös estetty ja äärioikeiston ja muiden sateenkaari-ihmisten oikeuksia vastustavien tahojen mielenilmaukset ovat lisääntyneet. Merkkejä ilmapiirin kiristymisestä on havaittavissa halki koko Euroopan ja Keski-Aasian.

ILGA-Eurooppa raportoi, että maastamuutto sateenkaari-ihmisille turvallisemmiksi koettuihin maihin on yleisempää kuin aiemmin. Erityisesti Albaniasta, Bosnia ja Herzegovinasta, Tadžikistanista ja Turkmenistanista muutettiin turvallisempina pidettyihin naapurimaihin.

ILGA-Euroopan toiminnanjohtaja Evelyne Paradis muistuttaa järjestön tiedotteessa, että sateenkaari-ihmisten ihmisoikeudet kaipaavat edelleen puolustajiaan.

ILMOITUS

– Monissa osissa Eurooppaa ja Keski-Aasiaa hlbti-ihmiset elävät oloissa, joissa he ovat alttiita syrjinnälle ja suureksi osaksi näkymättömiä yhteiskunnassa. Jopa ILGA-Euroopan kaltaisten toimijoiden on vaikea tavoittaa heitä.

Paradis peräänkuuluttaa viranomaisilta ja päättäjiltä vahvempia toimia, joilla turvataan sateenkaari-ihmisten oikeudet ja edistetään yhdenvertaisuutta.

Setan pääsihteerin Kerttu Tarjamon mukaan on tärkeä ymmärtää, että kyse on laajemmasta ilmiöstä, eikä yksittäistapauksista Suomessa tai muissa maissa.

– Sateenkaari-ihmisiin kohdistuvaan vihapuheeseen ja viharikoksiin tulee puuttua päämäärätietoisesti. Tämä vaatii esimerkiksi poliisin systemaattista kouluttamista viharikoksista ja sateenkaari-ihmisten kohtaamisesta, jotta yhä useampi uskaltaisi raportoida rikoksista.

Tietoisuus lisääntyy

ILGA-Eurooppa raportoi myös myönteisestä kehityksestä. Esimerkiksi tietoisuus intersukupuolisuudesta ja lasten oikeuksista keholliseen itsemääräämisoikeuteen on parantunut ja nousee useammin poliittiselle agendalle.

Vuosi 2019 oli positiivinen myös sateenkaariperheiden oikeuksien osalta, sillä usean maan lainsäädännössä perheoikeuksia laajennettiin. Lisäksi tärkeitä askelia otettiin juridisen sukupuolen vahvistamisen helpottumiseksi osassa Eurooppaa ja Keski-Aasiaa.

Suomessa luovat toivoa hallitusohjelmaan kirjatut translain uudistaminen, vanhemmuuslaki ja intersukupuolisten lasten kosmeettisesta, ei-lääketieteellisestä sukuelinkirurgiasta luopuminen.

– Translain muutosta on Suomessa odotettu jo aivan liian kauan, uudistaminen tulee aloittaa pikaisesti ja sen tulee olla perinpohjainen. On lisäksi todella tärkeää, että uudessa translaissa huomioidaan alaikäisten tilanne lapsen oikeuksien ensisijaisuus huomioiden. Korostamme myös, että kaikki nämä uudistukset tulee tehdä kuunnellen niitä ihmisiä, joita ne koskettavat, painottaa Tarjamo.