Lauri Hannus

Kansalaisaloite kiitää: 20 000 nimen raja menossa rikki iltapäivällä.

Jyväskylässä suunniteltavana oleva kaupungin vesihuollon osittainen yksityistäminen herättää yhä laajempaa vastarintaa. Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki varoittaa kokemusten Euroopassa 1990-luvun yksityistämisprojekteista olevan karua luettavaa.

Yksityistämistä vastustava kansalaisaloite on saavuttanut hurjan suosion. Perjantaina avatussa aloitteessa 20 000 nimen raja oli menossa rikki iltapäivällä.

Jytyn Pihlajamäen mukaan monet vesihuollon yksityistämiset epäonnistuivat. Vesihuoltoa on palautettu sittemmin takaisin julkiseksi toiminnaksi useissa Euroopan kaupungeissa, koska vesialan yritysten tuottamat palvelut ovat tulleet kansalaisille kalliiksi eikä palvelun laatu ole ollut riittävän hyvää.

– Yksityistämisten yhteydessä on puututtu myös vesilaitosten työntekijöiden oikeuksiin ja palkkaehtoihin.

Pihlajamäen mukaan Suomessa vesihuolto on toistaiseksi hoidettu vastuullisesti ja hyvin. Monet vesialan jättiyritykset eri puolilla Eurooppaa tutkivat markkinoita – myös Suomessa – ja saattavat lähitulevaisuudessa antaa ostotarjouksia julkisista vesilaitoksista.

Jytyn puheenjohtaja vetoaakin kuntapäättäjiin, että he eivät toimisi samalla tavalla kuin 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa, jolloin kunnat rahapulassaan möivät energialaitoksensa. Karu esimerkki tolkuttomasta hintojen noususta Suomessa on myös Caruna-case, jossa Fortumin sähköverkot myytiin ulkomaalaisten sijoittajien 80-prosenttisesti omistamalle Carunalle. Sähkön siirtohinnat pompahtivat pilviin ja kärsijänä olivat kuluttajat.